Barentshavet bliver næppe det nye Nordsøen

De seneste oliefund i Barentshavet får ikke norsk olieanalytiker til at juble. Økonomerne har stirret sig blinde, lyder hans kritik.

Der er ikke umiddelbart det anslåede store potentiale i de oliefund som blandt andet Statoil har gjort i Norskehavet og Barentshavet. Det hævder den norske olieanalytiker Lars-Henrik Røren fra SEB.

Potentialet for olieproduktionen i Barentshavet er ifølge olieanalytikeren ikke på mere end 500.000 tønder om dagen, ti år ind i fremtiden. Da Nordsøen nåede sine rekorder for 20-25 år siden producerede man 2,5 millioner tønder.

”Bare glem det, Barentshavet kan aldrig blive som Nordsøen. Barentshavet er kun en region eller en landsdel.  Det var Nordsøen, der byggede landet,” udtaler Lars-Henrik Røren ifølge DN.no

I løbet af den seneste uge har olieselskabet OMV meldt ud, at de har fundet olie i Whisting Central i Hoop-området, 170 kilometer nordøst for Statoils Johan Castberg-felt, hvor det norske selskab også planlægger boringer, og så har olieselskaberne Lundin og Noreco fundet olie i Gotha-feltet i Barentshavet. Før boringerne anslog selskaberne, at der i Whisling Central er et potentiale på mellem 200 og 500 mio. tønder olieekkvivalenter, mens Gotha-boringen vurderes til at indeholde mellem 75 og 226 mio. tønder olie.

Men den norske olieanalytiker er ikke alt for positivt stemt omkring disse nye fund.

”Man må finde ud af, om olien i Gohta overhovedet kan tages op. Indtil da er det bare spekulationer, og det er rigtigt meget økonomisk vrøvl omkring dette," siger Lars-Henrik Røren.

Han henviser blandt andet til, at parterne i Gotha-feltet, Lundin og Noreco, endnu ikke har meldt noget endeligt ud om mængder og anslåede produktionsrater. Derudover henviser han også til at Gotha-feltet i 1990'erne blev forladt af blandt andet Norsk Shell, der ikke fandt gode sammenhængende forekomster i området.

Lars-Henrik Røren stiller også spørgsmålstegn ved økonomien i det oliefund, som Statoil har gjort i Norskehavet, fordi man endnu ikke har overblik over om der er økonomi i at hente olien op på nuværende tidspunkt.

"Det er den tekniske og økonomiske tilgang, som er interessant, og der kommer olien fra Barentshavet ikke specielt højt ind på listen, som det er lige nu," siger Lars-Henrik Røren til DN.no.

Olieforskningscenter inviterer nye aktører indenfor

Statoil finder ny olie i Norskehavet 

Norges oliemilliarder rækker ”uoverskueligt” længe 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også