ShippingWatch

Chevron satser milliarder på Shetland-projekt

Oliegiganten Chevron har netop tildelt kontrakter for fem mia. kroner til en række underleverandører i området West of Shetland. DONG er medejer på en stor del af projektet.

Foto: DONG

Et af de mest uvejsomme - men også mest lovende - olie- og gasfelter i Europa er nu rykket et godt stykke nærmere kommerciel udnyttelse. Den amerikanske oliegigant Chevron har netop tildelt kontakter til en række underleverandører på felterne Rosebank og Alder i området West of Shetland i det nordlige Atlanterhav.

Kontrakterne, der har en værdi af 844 mia. dollar - eller små fem mia. kroner - er blandt andet blevet tildelt norske Aker Solutions, amerikanske Cameron International og franske Technip, oplyser Chevron. Fælles for kontrakterne gælder, at de er målrettet opbygning af undervandsplatforme i området. Det er et første skridt mod en kommerciel udnyttelse af området, hvilket dog vil kræve endnu flere investeringer i de kommende år.

DONG med fra starten

Chevron er hovedoperatør på både Rosebank og Alder-feltet med en ejerandel på 40 procent. En række partnere er med i Rosebank-projektet, herunder danske DONG Energy, der har en ejerandel på 10 procent, norske Statoil med 30 procent og britiske OMV med 20 procent. Netop Rosebank-feltet er særligt lovende og rummer både olie- og gas. Hvor tilgængelig forekomsterne i Rosebank er, er dog endnu ikke endeligt fastslået, og Chevron oplyser, at de tidligst vil tage en endelig beslutning om en kommerciel udnyttelse af Rosebank til næste år.

Chevron fandt olie i Rosebank-feltet helt tilbage i 2004, mens DONG Energy har været licensholdere i området endnu længere. Helt tilbage i 2000 blev DONG Energy involveret i West of Shetland, og det danske energiselskabs ejerandel i Rosebank stammer tilbage fra de oprindelige licenser - hvor forekomsterne i Rosebank endnu ikke var kendte. Ud over Rosebank sidder DONG på en lang række andre licenser i området, og samarbejder blandt andet også med den franske oliegigant Total om udviklingen af andre felter.

Største investering siden 70'erne

Den langsomme udvikling af West of Shetland området, der ligger på den britiske sokkel 130 kilometer nordvest for Shetlandsøerne på cirka 1100 meters vand, skyldes, at området har ekstremt barske vejrforhold og vanskelig geologi. Udforskning og senere udnyttelse af forekomsterne er derfor yderst kostbart. Analytikere anslår, at der i området skal investeres op mod 100 mia. kroner, hvoraf Rosebank vil kræve størstedelen af pengene. Feltet skønnes dog at kunne levere et yderst attraktivt udbytte med op til 240 mio. tilgængelig tønder olie og gas.

Konsulentfirmaet Wood Mackenzie har tildligere anslået, at der over de næste fem år vil blive investeret op mod 365 mia. kroner i den britiske olieindustri. Det vil i så fald være det højeste investeringsniveau siden 1970'erne.

DONGs CFO: Det bliver bedre endnu 

Dong Energy øger sin andel i stort norsk gasfelt 

 

 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Både tørlast- og containerrater falder markant. Norsk lovforslag kan være i strid med EØS-aftale. USA vil indføre store bøder i krænkelsessager på skibe. Og DFDS vinder på produktionsboom i Tyrkiet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs