Amerikansk stævning af Statoil for Nordsø-fusk

Sagerne bliver ved med at vælte ned over norske Statoil og konkurrenterne BP og Shell. Nu inddrages også nordsøolien Brent i mistanken om prisfusk.
AF SØREN SPRINGBORG, ENERGIWATCH

BP, Statoil og Royal Dutch Shell bliver nu stævnet i et nyt søgsmål, hvor selskaberne beskyldes for at have manipuleret priserne på nordsøolien Brent. Det skriver flere norske medier og Bloomberg News.

Stævningen er indbragt af Gregory Smith, en oliehandler fra Texas, der hævder, at han har betalt for meget for Brent-kontrakter. Han indbragte i går sagen for en føderal domstol i New York.

Razzia bringer igen kontroversiel Statoil-chef i søgelyset 

I følge stævningen skulle selskaberne bevidst havde meldt forkerte priser ind til Platts, der offentliggøre de retningsgivende priser for oliemarkedet. I følge søgsmålet ønsker Gregory Smith at repræsentere alle de investorer, som købte eller solgte Brent-kontrakter på oliebørserne i New York fra 2002 til i dag.

Lang række af sager

Det nye søgsmål slutter sig til en række sager mod Statoil, Shell og BP, der er kommet frem i de seneste uger. I slutningen af maj sagsøgte oliehandleren Prime International Trading selskaberne ligeledes i New York, og mest bemærkelsesværdigt er sagen fra EU Kommissionen, der mistænker selskaberne for at have indgået et kartelsamarbejde om at fuske med prissætningen af deres produkter.

Razzia mod Statoil, Shell og BP

Undersøgelserne i Europa er endnu ikke afsluttet, men det holder ikke de USA-baserede oliehandlere tilbage fra at kaste sig ud i gruppesøgsmål.

Søgsmålet fra Gregory Smith går på, at selskaberne har brudt amerikansk konkurrencelovgivning og bestemmelserne for råvarebørser. Smith kræver erstatning for "uspecificeret skade".

Storsvindlere eller offerlam...?

Statoil selv udtaler, at det ikke er usædvanligt med supplerende private søgsmål i USA, når myndighederne iværksætter undersøgelser. Men derudover har selskabet ingen kommentarer.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også