Serviceeftersyn af Nordsøaftale slut - regeringen er tilfreds

Regeringen har afsluttet sit serviceeftersyn af Nordsøaftalen, som blev sat i gang i 2011, og konklusionen er, at "regeringen anser de aftalte økonomiske rammevilkår i Nordsøaftalen for at være balancerede og holdbare."
AF RITZAU FINANS

Regeringen anser de aftalte økonomiske rammevilkår i Nordsøaftalen for at være balancerede og holdbare. Det fremgår af den vækstplan for dansk økonomi, som regeringen fremlægger tirsdag formiddag.

Det Miljøøkonomiske Råd slog ellers i 2012 fast, at der er betydeligt spillerum til en højere beskatning, en holdning der deles af flere førende økonomer.

"I Danmark får vi relativt lidt ud af de værdier, der kommer fra Nordsøen. Derfor kunne det være en god ide at øge beskatningen og på den måde bidrage til
en kommende skattereform," har professor Bent Greve fra Roskilde Universitet tidligere forklaret over for Ritzau.

Regeringens vækstplan indeholder en sænkelse af selskabsskatten til 22 fra 25 pct., men den skattelettelse kommer ikke til at omfatte overskud ved indvinding af olie- og naturgas.

"Regeringen har noteret sig, at A. P. Møller - Mærsk og de øvrige DUC-selskaber giver afkald på kompensation efter Kompensationsaftalen – der er en del af
Nordsøaftalen – for nedsættelsen af selskabsskattesatsen fra 25 pct. til 22 pct., selv om den påtænkte nedsættelse af selskabsskattesatsen for erhvervslivet
til 22 pct. ikke vil omfatte overskud ved indvinding af olie og gas, skriver regeringen i vækstplanen.

Kompensationsaftalen forbliver uændret gyldig, fremgår det. Regeringen varsler endvidere at den vil arbejde sammen med branchen for at lave en langsigtet strategi for på kommercielt grundlag at gennemføre en optimering af indvindingen af olie og naturgas fra felterne i Nordsøen. Det indbefatter blandt andet, at DUC-selskaberne opretter og finansierer et nyt dansk forskningscenter, der skal arbejde for at forbedre dansk produktion og indtjening "til glæde for selskaberne såvel som staten."

2013 begynder med kraftigt prishop på Nordsøolie

Juraen taler imod en ny Nordsøaftale

Det store eftersyn af Nordsøaftale atter forsinket 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også