ShippingWatch

PwC: Global skiferolieproduktion 14 mio tønder i 2035

I 2035 vil den globale produktion af skiferolie kunne nå 14 millioner tønder om, hvilket vil svare til 12 procents af verdens samlede olieudbud, vurder PwC i en ny rapport.

Foto: Casper Dalhoff

Den globale produktion af skiferolie kan nå op på 14 millioner tønder i 2035, hvilket vil svare til 12 procents af verdens samlede olieudbud, vurder PwC i en ny rapport ifølge Platts Energy.

”Vi vurderer, at denne stigning kunne reducere oliepriserne med omkring 25-40 procent (til 83-100 dollars per tønde) i 2035, i forhold til den nuværende forudsigelse fra EIA (U.S. Energy Information Administration) på 133 dollars per tønde, der bygger på et lavt niveau af skifeolieproduktion,” skriver PwC med reference til EIA’s forudsigelser.

I sin rapport, fastslår PwC at skiferolie er i kraftig fremgang som en betydelig og relativt billig ny kilde til ukonventionel olie i USA.

Revolution af energimarkedet

Rapporten siger at skiferudviklingen ville revolutionere de globale energimarkeder og yde bedre energisikkerhed til en lavere pris i det lange løb.

Men fordelene ved lavere oliepriser vil variere betydeligt, siger PwC, eftersom store nettoimportører såsom Indien og Japan vil have stor BNP-vækst på 4-7 procent i 2035 hvorimod USA, Kina, Eurozonen og Storbritanniens økonomier nok ikke vil vokse med mere end 2-5 procent.

På den anden side, vil store olieeksportører så som Rusland og Mellemøsten kunne se deres handelsbalancer falde med omkring 4-10 % af BNP i det lange løb, hvis de ikke er i stand til at udvikle deres egen skifergasressourcer, fastslår PwC.

Øget uafhængighed

Den globale udvikling af BNP kunne have stor effekt på de geopolitiske forhold, da det vil øge mange landes energiuafhængighed og derved mindske OPEC-landenes indflydelse.

Olieproducenterne ”vil være nødt til grundigt at vurdere deres nuværende portefølje samt deres planlagte projekter op mod scenarier med lavere oliepriser” mens ”nationale og internationale olieproducenter også vil være nødt til at gennemgå deres forretningsmodel og evnekatalog set i lyset af de meget forskellige krav der stilles til at udvinde skiferolie på land i forhold til at udvikle komplekse ”pionérprojekter” som de fleste investeringer er rettet mod i øjeblikket,” påpegerPwC.

Negativ CO2-effekt

Rapporten fremfører endvidere, at de potentielle miljømæssige konsekvenser af en stigning i skiferolieproduktionen er komplekse, og at den rette regulering skal være tilstede for at imødekomme lokale and nationale miljøbekymringer.

Skiferolieudvikling kunne også have negativ effekt på forsøg om at mindske CO2-udslippet ved at gøre alternative brændstoffer med et lavere udledningsniveau mindre attraktive.

Men rapporten siger også, at skifer muligvis vil kunne fjerne produktion fra dyrere og mere miljømæssigt udsatte egne såsom Arktis og de canadiske tjæresandsområder.

GRM: Tysk skiferåbning kan påvirke olieprisen

Platou ser bedre tider for tankmarkedet i 2013

Priserne på brændstof rekordhøje i 2013 

 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs