ShippingWatch

Norges oliefond er verdens største statsinvesteringfond

Vores broderland i nord har passeret det olierige emirat Abu Dhabi, og nordmændene har nu verdens største statslige investeringsfond, rapporterer al-Arabiya.

Foto: Øyvind Hagen/Statoil

"Statens Pensionsfond - Udland", der er det formelle navn på nordmændenes svulmende oliefond, gav i tredje kvartal et afkast på 4,7 procent.

Dermed lå der ved udgangen af oktober et pengebeløb svarende til 3782 milliarder danske kroner på kistebunden i den norske fond.

Den store arabiske investeringsfond, som nordmændene nu har lagt bag sig og forvaltes af Abu Dhabi Investment Authority, havde i slutningen af samme måned en bogført værdi på "kun" 3654 milliarder.

Verdens 20 største statslige investeringsfonde havde i juni en samlet værdi på omkring 10.920 milliarder danske kroner, og en tredjedel var hjemmehørende i Mellemøsten

Produktionen af olie og gas langs den norske kystlinje har over de sidste 40 år gjort det engang fattige Norge til et af verdens rigeste lande. Norge er i dag nummer syv på listen over olieeksporterende lande, og nummer to, når det gælder naturgas.

RITZAU/NTB

Statoil sænker produktionsforventningerne for 2013

Norske skatteregler sikrer enorme mia-investeringer i offshore

Norge genopliver gamle oliefelter 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Nu er det produkttankrederier som Torm, Norden og Odfjells tur til at holde indtjeningsfest. Maersks topchef, Søren Skou, må derimod forsvare rederiets lave skattebetaling, mens DFDS er lun på flere opkøb i logistik og har pengene til det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs