Norges oliefond er verdens største statsinvesteringfond

Vores broderland i nord har passeret det olierige emirat Abu Dhabi, og nordmændene har nu verdens største statslige investeringsfond, rapporterer al-Arabiya.
Foto: Øyvind Hagen/Statoil
Foto: Øyvind Hagen/Statoil
AF RITZAU/NTB

"Statens Pensionsfond - Udland", der er det formelle navn på nordmændenes svulmende oliefond, gav i tredje kvartal et afkast på 4,7 procent.

Dermed lå der ved udgangen af oktober et pengebeløb svarende til 3782 milliarder danske kroner på kistebunden i den norske fond.

Den store arabiske investeringsfond, som nordmændene nu har lagt bag sig og forvaltes af Abu Dhabi Investment Authority, havde i slutningen af samme måned en bogført værdi på "kun" 3654 milliarder.

Verdens 20 største statslige investeringsfonde havde i juni en samlet værdi på omkring 10.920 milliarder danske kroner, og en tredjedel var hjemmehørende i Mellemøsten

Produktionen af olie og gas langs den norske kystlinje har over de sidste 40 år gjort det engang fattige Norge til et af verdens rigeste lande. Norge er i dag nummer syv på listen over olieeksporterende lande, og nummer to, når det gælder naturgas.

RITZAU/NTB

Statoil sænker produktionsforventningerne for 2013

Norske skatteregler sikrer enorme mia-investeringer i offshore

Norge genopliver gamle oliefelter 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også