ShippingWatch

Første olie fra norsk gigantfelt ventet i 2018

Oliereserverne i det kæmpestore oliefelt, der kaldes Johan Sverdrup og hvor Maersk Oil har 20 procent, vurderes til mellem 1,7 og 3,3 mia. tønder olie.

Foto: Maersk Oil

Lundin Petroleum, der er partner på det gigantiske Johan Sverdrup-felt, hvor Maersk Oil har 20 pct. af det ene af to delfelter, venter at kunne hente den første olie op fra feltet i 2018. Det skriver Lundin i en meddelelse.

Johan Sverdrup er den samlede betegnelse for Avaldsnes og Aldous-opdagelserne, hvor Maersk Oil har 20 pct. af Avaldsnes. Feltets samlede reserver estimeres for nuværende mellem 1,7 og 3,3 mia. tønder olie.

"Vi er meget tilfredse med, at partnerne i Johan Sverdrup har godkendt vores tidsplan for at udvikle dette meget store oliefund. Det understreger vigtigheden af projektet for alle interessenter," skriver administrerende direktør for Lundin Petroleum Ashley Heppenstall i meddelelsen.

Johan Sverdrup-feltet består af licenserne PL265, Aldous, og PL501, Avaldsnes. Statoil har 40 pct. af hvert fund, mens Lundin Petroleum har 10 pct. af PL265 og 40 pct. af PL501, hvor Maersk Oil sidder på 20 pct. De to fund er slået sammen med Statoil som operatør.

Tidligere på året blev parterne enige om en såkaldt "pre-unit"-aftale, der gik forud for forhandlingerne om den fortsatte udvikling. En aftale, der altså er kommet mere på plads torsdag.

"Det er et stort og spændende projekt for os, dette her. Nu har vi lavet en såkaldt ”pre-unit”-aftale for alle de selskaber, der er med i fundet Avaldsnes, hvor vi har 20 pct, og Aldous. Det betyder, at vi nu har rammerne for planlægningen af feltet på plads," sagde chef for Maersk Oil Norway, Morten Jeppesen, til Ritzau Finans efter "pre-unit"-aftalen.

Ved dagens oliepris er værdien af feltet mellem 192 og 372 mia dollar. Det er dog ikke så simpelt, som at Maersk Oil får 10 pct. af det samlede felt, når selskabet har 20 pct. af det ene.

"Det kan sagtens blive mere kompliceret end som så. Selvom der er fundet vældig meget olie allerede, og der er boret en del brønde, så er det et meget stort område, feltet ligger i, og der er stor usikkerhed omkring, hvordan olien er fordelt i de to licenser. Det er især stor usikkerhed om udbredelsen af olien i Avaldsnes-licensen," forklarede Morten Jeppesen og fortsatte:

"Så vi skal bore yderligere brønde i 2012 og 2013 for at finde ud af, hvor meget olie der er, og hvor det er. Før vi ved det, kan vi ikke sige, hvor mange procent, hvem får. Det vil vise sig over det næste stykke tid."

RITZAU FINANS

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs