ShippingWatch

Økonomer: Læg højere skat på olien fra Nordsøen

I Danmark får vi relativt lidt ud af de værdier, der kommer fra Nordsøen. Derfor kunne det være en god ide at øge beskatningen og på den måde bidrage til en kommende skattereform, mener professor Bent Greve fra Roskilde Universitet.

Foto: Maersk Oil

Olien i Nordsøen bør beskattes hårdere til gavn for den fælles statskasse. Det mener et flertal af landets førende økonomer. Dermed er der bred opbakning blandt eksperter til Det Miljøøkonomiske Råd, der tidligere på året slog fast, at der er betydeligt spillerum til en højere beskatning.

"I Danmark får vi relativt lidt ud af de værdier, der kommer fra Nordsøen. Derfor kunne det være en god ide at øge beskatningen og på den måde bidrage til en kommende skattereform, siger professor Bent Greve fra Roskilde Universitet.

Plads til øget beskatning

60 procent af økonomerne i Ritzaus Økonomiske Panel mener, at der er plads til at øge beskatningen. Panelet består af et bredt udsnit af økonomer fra banker, interesseorganisationer og universiteter.

Bent Greve påpeger, at selvom han principielt er for at øge beskatningen, så kan det være svært at gennemføre det i praksis. Beskatningen er nemlig fastlagt i den såkaldte Nordsø-aftale, som blev indgået mellem den daværende regering og A.P. Møller-Mærsk i 2003.

"Det er en ret vanskelig øvelse. For der er klare aftaler, som man selvfølgelig bliver nødt til at respektere. Men det kan være en god ide at åbne

forhandlinger, så samfundet får en større andel af goderne, siger Bent Greve.

Serviceeftersynet

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R), hvis parti selv var med til at indgå aftalen i 2003, har igangsat et serviceeftersyn af Nordsøaftalen, der skal være færdigt i efteråret.

Socialdemokraterne og SF har talt for, at aftalen skal genforhandles, men det afviser A.P. Møller-Mærsk.

Tal fra miljøvismændene viser, at Norge får omkring 85 procent af den såkaldte ressourcerente. Det er 15 procentpoint mere end i Danmark. Aftalen løber indtil 2042

AF RITAU FINANS

Vismænd: Staten kan få mere ud af Nordsøolien  

Vismænd vil stramme Nordsø-aftalen 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs