ShippingWatch

Nordea: Enighed om Iran kan udløse prisfald på olie

Nordeas råvareanalytiker Thina Saltvedt peger på, at enighed vil reducere præmien i størrelsesordenen 5 til 10 dollar per tønde olie, da sandsynligheden for et militært angreb på Iran ville falde.

Såfremt der opnås enighed i forhandlingerne mellem FN-sikkerhedsrådets permanente medlemmer og Iran kan det udløse et betydeligt fald i risikopræmien på olie. Det vurderer Nordeas råvareanalytiker Thina Saltvedt i en kommentar. Thina Saltvedt peger på, at enighed vil reducere præmien i størrelsesordenen 5 til 10 dollar per tønde olie, da sandsynligheden for et militært angreb på Iran ville falde.

Forhandlingernes første runde er blevet beskrevet som "nyttige" og "konstruktive" og har givet håb om, at Iran og Vesten endelig vil være i stand til at slå en handel af om Teherans atomprogram.

Råvareanalytikeren pointerer dog, at forhandlingerne er på et tidligt stadie og påpeger, at presset for fremskridt vil stige på næste møde, især i forbindelse med Irans atomprogram - hvor produktion og oplagring af beriget uran er i centrum. Her søger USA og EU en kortsigtet aftale med Iran, der vil mindske risikoen for en militær aktion fra Israels side mod Irans nukleare anlæg, mens Iran til gengæld venter en hurtig lempelse af FN's sanktioner, som er rettet mod landets finansielle sektor og olieindustrien.

Trods forhandlingerne venter Nordea fortsat, at oliepriserne i gennemsnit vil ligge på 123 dollar per tønde i andet kvartal, men Thina Saltvedt peger dog på, at de nedadrettede risici for oliepriserne er steget på grund af svagere økonomisk vækstsignaler fra Kina og det amerikanske arbejdsmarked samt stigende frygt for den spanske økonomi og de smittevirkninger i hele euroområdet.

 

RITZAU FINANS

Mere fra ShippingWatch

Maersk dropper blockchain-platformen Tradelens

Der kommer ikke til at blive videreudviklet på den digitale platform Tradelens, som Maersk har stiftet. Platformen lukker ved udgangen af første kvartal 2023 på grund af manglende opbakning.

Læs også

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs