ShippingWatch

Angreb på statsstøtte til oliegiganter afblæst

USA's præsident Barack Obamas forsøg på at nedbringe statsstøtten til de amerikanske olieselskaber blev skudt ned i Senatet torsdag.

Foto: Erik Johansen

Republikanerne i Senatet ignorerede torsdag Obamas bøn om at sætte en stopper for skattebegunstigelserne for olieselskaber, der "rager profit til sig". En snæver majoritet støttede forslaget, 51 stemmer for og 47 imod, men 60 stemmer var nødvendige for at gå videre med forslaget.

Obama sagde inden afstemningen, at staten ikke har råd til at opretholde de gunstige betingelser for olieselskaberne i en tid, hvor underskuddene på statsbudgetterne er rekordstore.

"De største olieselskaber tjener penge som aldrig før. Og overskuddet stiger hver eneste gang, bilisterne kører ind på en tankstation," sagde Obama.

Prisen på benzin i USA er aktuelt meget høj med omkring fire dollar for en gallon (3,8 liter). Et forhold, som kan svække Obama i hans forsøg på at blive genvalgt som præsident.

Milliarder fra skatteyderne

"Oven i deres rekordstore overskud modtager olieselskaberne også milliarder i støtte fra skatteborgerne. Tilskud, som selskaberne har nydt godt af de seneste 100 år, " sagde præsidenten.

Ifølge Jim Carney, pressechef i Det Hvide Hus, valgte senatorerne at "stå sammen med olie- og gasselskaberne frem for det amerikanske folk, hvoraf hovedparten støtter idéen om, at i tider med rekordoverskud bør skatteyderne ikke støtte olie- og gasselskaberne".

Ifølge senator Robert Menendez, der har stået i spidsen for en gennemførelse af forslaget, tjente de fem største olieselskaber 137 milliarder dollar i 2011, og de seneste 10 år er selskabernes samlede overskud på cirka 1.000 milliarder dollar.

"Med deres stemmer siger Republikanerne højt og klart, at de er på olieselskabernes side," sagde Menendez.

Republikanerne hævder, at Obamas forslag vil mindske olieproduktionen i USA, øge arbejdsløsheden og presse prisen på benzin yderligere i vejret.Hovedparten af amerikanerne giver olieselskaberne skylden for de høje benzinpriser, og ikke Obama, viser en meningsmåling offentliggjort denne uge.

 

 

 

 

Mere fra ShippingWatch

Maersk: Situationen stabiliserer sig i Shanghai

Situationen i Shanghai er ved at stabilisere sig, og generelt fungerer havnene i Kina godt, lyder det fra Maersk. Til gengæld melder rederiet om et fortsat stort pres på europæiske havne.

CBS lancerer bestyrelses-uddannelse for shipping

Med støtte fra en række profilerede shipping-navne er halvdelen af pladserne på det første modul af CBS’ nye Blue Board Leadership Programme allerede besat. Andreas Sohmen-Pao er blandt underviserne.

Læs også

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs