ShippingWatch

Mærsk: Rammerne på plads i norsk storfelt

Det er et stort og spændende projekt for os, dette her, siger chef for Maersk Oil Norway, Morten Jeppesen.

Foto: Harald Pettersen/Statoil

Maersk Oil og dets partnere i de lovende Avaldsnes og Aldous-fund har fået rammerne på plads for den videre udvikling. Nu ligger skarpe forhandlinger forude omkring detaljerne for udviklingen og den endelig ejerandel for de deltagende selskaber.

De to licenser, der har været meget i medierne på grund af fundets estimerede størrelse, vil blive lagt sammen og gå under navnet Johan Sverdrup-feltet.

"Det er et stort og spændende projekt for os, dette her. Nu har vi lavet en såkaldt ”pre-unit”-aftale for alle de selskaber, der er med i fundet Avaldsnes, hvor vi har 20 pct, og Aldous. Det betyder, at vi nu har rammerne for planlægningen af feltet på plads," siger chef for Maersk Oil Norway, Morten Jeppesen, til Ritzau Finans.

Arbejdet skal ledes af Statoil, der er blevet operatør på feltet. Ifølge Morten Jeppesen gør det ingen økonomisk forskel, men vil selvsagt give Statoil større indflydelse på projektet. Statoil har i forvejen 40 pct. af begge fund, og er dermed den største aktør.

Før den endelige ejersammensætning er på plads, skal der flere undersøgelser, boringer og forhandlinger til. Morten Jeppesen vurderer, at den endelige plan kan være på plads om to til fire år. Samtidig vil alle fem ejere af de to fund samarbejde om planerne, hvor Maersk Oil vil bidrage væsentligt med sine udbygningserfaringer fra blandt andet Qatar.

"Forhandlingerne kører ikke endnu, men de bliver planlagt nu. Når vi har planen for udbygningen af feltet på plads, skal der også være en aftale om ejerskab,"siger Morten Jeppesen.

Det er dog ikke så simpelt, som at Maersk Oil får 10 pct. af det samlede felt, når de har 20 pct. af det ene.

"Det kan sagtens blive mere kompliceret end som så. Selvom der er fundet vældig meget olie allerede, og der er boret en del brønde, så er det et meget stort område, feltet ligger i, og der er stor usikkerhed omkring, hvordan olien er fordelt i de to licenser. Det er især stor usikkerhed om udbredelsen af olien i Avaldsnes-licensen," siger Morten Jeppesen og fortsætter:

"Så vi skal bore yderligere brønde i 2012 og 2013 for at finde ud af, hvor meget olie der er, og hvor det er. Før vi ved det, kan vi ikke sige, hvor mange procent, hvem får. Det vil vise sig over det næste stykke tid. Alle interessenter har dog en interesse i at få feltet op at køre så hurtigt som muligt.

Der skulle da også være masser af olie til alle parter i feltet, der har potentialet til at blive et af de største nogensinde i Norge. Ifølge en investorpræsentation fra Lundin Petroleum, der har 40 pct. af Avaldsnes og 10 pct. af Aldous, har feltet et potentiale på 1,7-3,3 mia. tønder olie.

"Der er stadig stor usikkerhed, men der er boret 6-7 brønde, og de fleste af dem har været vældig positive. De foreløbige overslag, der er gjort, tyder på, at det er et af de største fund, der nogensinde er gjort i Norge. Så det er stadig lidt et lotteri, men et rigtigt godt et, at have et lod i. Der er helt sikkert olie, og der er også meget af det, " siger Morten Jeppesen.

RITZAU FINANS

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs