Dong er optimistisk om nye felter i Nordsøen

Dong Energys olie- og gasafdeling, Exploration & Production, kigger med optimistiske øjne på mulighederne for de to felter Solsort og Svane i Nordsøen.
Foto: DONG
Foto: DONG

En fugl i hånden er som bekendt bedre end ti på taget. Ikke desto mindre er Flemming Horn Nielsen, landechef for Dong Exploration & Production i Danmark, optimistisk om udsigterne for de to felter Solsort og Svane, der måske skal producere olie og gas i fremtiden. De to felter er symptomatiske for den type felter, der er tilbage i den danske del af Nordsøen.

"Hvis det ikke er små felter, er det ekstremt vanskelige felter, der er tilbage i Danmark. De lavthængende frugter er plukket, og det er de vilkår, vi arbejder under i Danmark," siger Flemming Horn Nielsen. Men det, mener han ikke, er et problem, måske tværtimod. De mindre og besværligere felter vil betyde yderligere arbejdspladser, der kan betale sig i en situation med høj oliepris.

Tror på Solsort

"Vi fandt olie og noget gas i 2009 ved en boring og arbejder intenst på at få det modnet. Vi håber endda på at kunne gøre det kortere, end man normalt gør, men det er noget, der kommer til at tage tid," siger Flemming Horn Nielsen om Solsort-feltet, hvor Dong er i gang med at foretage afgrænsningsboringer for at forstå feltet bedre. Der er ikke foretaget en beslutning om at investere i feltet endnu, men han er optimistisk.

"Det, tror vi på, nok skal blive til noget. Vi ved det ikke med sikkerhed, men det kan være næste fugl i flokken," siger Flemming Horn Nielsen med henvisning til traditionen for at give felter fuglenavne.

Han mener, at Solsort er mindre end Hejre-feltet, som Dong besluttede at udbygge i samarbejde med Bayerngas i februar. Det betød en samlet investering på 12,1 mia. kr. og omkring 500 ny arbejdspladser. Han vil ikke give et bud på, hvor mange nye arbejdspladser en eventuel olie- og gasproduktion i Solsort-feltet vil betyde.

Hvis alt flasker sig, vurderer Flemming Horn Nielsen, at feltet kan være i drift i 2017/2018.

Svane er joker

"Svane er Danmarks nuværende største gasfelt; det er i udstrækning på størrelse med Fanø. Svane har bare ekstremt højt tryk og temperatur," siger Flemming Horn Nielsen og tilføjer "Det er et meget spændende felt og lidt af en joker. Vi ved simpelthen ikke, hvor det ender henne."

Feltets komplicerede forhold har ledt til en vis kløen i hovedet hos Dongs Exploration & Production, fordi nogle aspekter af arbejdet med feltet er på grænsen af, hvad der kan lade sig gøre med eksisterende teknologi.

"Svane er meget stort og meget ingeniørtungt. Så det er et af de felter, der kunne sparke nogle arbejdspladser af sig," siger Flemming Horn Nielsen.

 De komplicerede vilkår betyder bl.a., at prøveboringer er meget dyre, hvilket gør investeringer i undersøgelse af feltet til en risikabel affære.

"Den efterforskningsboring, vi overvejer at bore om et par år, koster en lille milliard kr. - for én boring. Så de involverede firmaer skal have noget mod til at bruge den slags penge på noget, hvis ikke økonomien er  rimelig overbevisende. Det er vi ved at kigge på," siger Flemming Horn Nielsen.

Udvinding af gas i Svane-feltet kan først blive en realitet på den anden side af 2020, mener han. Hvis alt går vel, vil han prøve at få en godkendelse af bestyrelsen om 6-7 år, men der skal sandsynligvis først foretages to yderligere afgrænsningsboringer.

Dong Energy aflagde regnskab fredag, og Exploration & Production opnåede et driftsresultat (EBITDA) på 5,7 mia. kr. ud af hele Dong Energys 13,8 mia. kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også