Oliepriserne falder skarpt med lavere vækst og rentehop

Risiko for aftagende økonomisk vækst lægger en dæmper på oliepriserne.
Foto: Nick Oxford/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Nick Oxford/Reuters/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Oliepriserne falder betydeligt med bekymringer om, at lavere vækst hos verdens største økonomier, der ses mindske efterspørgslen.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 80,16 dollar mod 83,33 dollar fredag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 73,53 dollar mod 77,15 dollar fredag eftermiddag.

Udover frygt om lavere forbrug af benzin, reagerede markedet også på fredagens data, der viser, at beskæftigelsen står stærkt i USA lige nu.

Det frygtes, at den amerikanske centralbank vil hæve renten yderligere på baggrund af de solide beskæftigelsestal ifølge Reuters.

Forventningen om en højere rente, fik dollarkursen til at stige. Den højere dollarkurs gør olie relativt dyrere.

Det Internationale Energiagenturs (IEA) administrerende direktør, Fatih Birol, rapporterede, at Kinas genåbning kommer til at spille en afgørende rolle for oliepriserne.

Han forventer, at halvdelen af den globale vækst i oliepriserne i år vil komme fra Kinas genåbning ifølge Reuters.

Han mener, at Organisationen af Olieeksporterende Lande plus allierede, Opec+, skal justere deres udbud afhængigt af, hvor stærk en genåbning Kina får i 2023.

Rentestigninger kan dog have en modsat effekt på oliepriserne ifølge analytikere.

”Vi ser ikke et klart bevis på, at Kinas efterspørgsel er på vej tilbage endnu,” siger Suvro Saka, chef energianalytiker hos DBS bank, til Reuters.

Prisloft på russisk olie trådte i kraft søndag blandt G7 landene, EU og Australien med et loft på 100 dollar per tønde diesel og 45 dollar per tønde for produkter, der handles til rabatter, som for eksempel fyringsolie, ifølge Reuters.

”I øjeblikket venter markedet, at ikke-EU-lande vil hæve importen af russisk olie, hvilket vil skabe balance på markedet efter indførslen af prisloftet,” skriver en ANZ-analytiker i en note til Reuters.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også