ShippingWatch

Oliepriserne i fald efter robust dollar og recessionsfrygt

Prisen på en tønde råolie falder mandag på recessionsfrygt og en stærk dollar.

Foto: PR / Equinor

En stærk dollar og bekymringer for at heftige renteforhøjelser kan sende den globale økonomi i recession, som derved kan ramme brændstofsefterspørgslen, er mandag med til et lille prisfald i oliepriserne sammenlignet med børslukningen fredag.

Det efterhånden månedslange prisfald kan dog få et comeback med markedet, der kigger mod EU-sanktioner og et kommende Opec+-møde.

Det skriver Reuters.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 85,65 dollar mod 85,74 dollar fredag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 78,33 dollar mod 78,45 dollar fredag eftermiddag.

Mandag steg dollarindekset til et niveau, der ikke er set i 20 år, og det svækker WTI-olien, da den bliver dyrere for købere med udenlandsk valuta i lommen.

På den anden side af Atlanten kan nordsøolien Brent måske finde støtte i EU’s sanktioner mod russisk olie, som sættes i effekt til december.

Men ifølge Vivek Dhar, analytiker i den australske Commonwealth Bank, er udsigterne til lavere efterspørgsel lidt af en joker i den sammenhæng.

”Det bliver det helt store spørgsmål ved de kommende olieprognoser - hvordan vægtes svag efterspørgsel op mod sanktionerne,” siger han til Reuters.

Den 5. oktober vil markedet også have opmærksomheden rettet mod Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec, og dets allierede - samlet kendt som Opec+ - der igen skal diskutere gruppens produktionspolitik.

Ved det sidste møde i starten af september blev medlemmerne enige om en moderat nedskæring af produktionen.

Og ifølge ANZ-analytikere kan Opec+ i lyset af den seneste prisudvikling vælge at tage affære igen.

De referer til Nigerias olieminister, Timipre Sylva, der siger, at Opec overvejer endnu en nedskæring, da de store dyk i priserne har svækket medlemmernes budgetter.

Vivek Dhar mener dog ikke, at det vil ændre noget i det store billede. Opec+ producerer nemlig i forvejen langt under deres mål.

Små udsving på oliemarkedet inden rentemøde i USA

Olien stabiliserer sig oven på voldsomt prisdyk

Oliepriserne tager mindre dyk mandag

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs