Mærsk-familien står tilbage med en femtedel af det nye Maersk Drilling

Fusionen mellem Maersk Drilling og Noble skaber verdens største drilling-selskab målt på markedsværdi. Mærsk-familien, der de seneste år har trukket sig fra olieaktiviteter, står tilbage med 21 pct. af aktierne. ShippingWatch har interviewet formand Claus V. Hemmingsen om fusionen.
A.P. Møller Holding med Robert Mærsk Uggla som topchef får 21 pct. af det fusionerede selskab. | Foto: Tycho Gregers/Ritzau/Ritzau Scanpix
A.P. Møller Holding med Robert Mærsk Uggla som topchef får 21 pct. af det fusionerede selskab. | Foto: Tycho Gregers/Ritzau/Ritzau Scanpix

Fusionen mellem Maersk Drilling og amerikanske Noble Corporations drilling-aktiviteter kommer til at rokke betydeligt ved indflydelsen på ejersiden i form af Maersk-familiens traditionelt dominerende stilling, ligesom hundredevis af Maersk-ansatte lige nu venter på svar om fremtiden for deres job.

Det nye selskab vil operere under Noble-navnet, være baseret i Houston i USA og får ny topchef, idet Maersk Drillings CEO Jørn Madsen træder tilbage, når fusionen er fuldført.

Og "sammenlægningen vil påvirke organisationen," som det allerede blev udtrykt onsdag morgen med reference til, at det kommer til at koste stillinger, givetvis i Danmark, uden at man endnu kan sige hvor mange.

Aktieposterne i det nye selskab bliver fordelt ligeligt mellem Nobles og Maersk Drillings aktionærer, og siden A.P. Møller-Holding ejede næsten halvdelen af aktierne i det danske drillingselskab, bliver den del barberet ned til 21 pct.

Familie ønsker at være førende

Men ifølge Maersk Drillings formand, Claus V. Hemmingsen, lægger fusionen sig samtidig op ad Mærsk-familiens ønske om at være førende selskab i de industrier, som holding-selskabet agerer i.

"A.P. Møller-Holding har støttet op om børsnoteringen af Maersk Drilling og støtter også op om fusionen. Vi har derfor fuld opbakning til at kreere et større selskab, som vil være en ledende aktør på offshore-markedet," siger han.

"Fusionen giver Maersk Drilling mulighed for at være en del af et absolut ledende selskab, der er attraktivt for kunder og investorer, og det gør det bl.a. attraktivt for A.P. Møller-Holding såvel som alle andre aktionærer at være en del af. Og der er umiddelbart synergier, besparelser, en stærk balance og et cash flow i selskabet, som sandsynligvis gør selskabet til det første og måske eneste offshore-drilling-selskab, der kan returnere cash til sine aktionærer," siger Claus V. Hemmingsen til ShippingWatch.

"Det kommer til at have en impact på vores medarbejdere i hovedkvarteret i København," siger Maersk Drillings formand, Claus V. Hemmingsen, efter aftale om fusion. | Foto: Casper Holmenlund Christensen

Fusionen vil ifølge Pareto skabe verdens største rigselskab målt på markedsværdi. Det fusionerede selskabs markedsværdi vil ende på cirka 3,6 mia. dollar - svarende til 23 mia. kr. - og derved vil selskabet gå forbi Valaris, der har en markedsværdi på cirka 2,8 mia. dollar.

Ifølge Claus V. Hemmingsen er der lige nu ikke planer om yderligere fusioner, ligesom der heller ikke er et mål for, hvor stort det endelige selskab skal være.

Ændringer i organisation

Som en del af fusionsplanerne får det nye selskab hovedkvarter i Houston i USA, og det er derfor et åbent spørgsmål, hvad der skal ske med Maersk Drillings nuværende hovedsæde og de ansatte hér.

Der kommer også ændring på topposten, idet det fremtidige selskab vil blive ledet af Noble Corporations nuværende CEO, Robert W. Eifler.

"Planlægningen for, hvordan de to virksomheder skal lægges sammen, begynder nu, men vi kan ikke foretage os så meget, mens vi afventer godkendelsen. Det kommer til at have en impact på vores medarbejdere i hovedkvarteret i København, men vi kan ikke give en detaljeret orientering endnu," siger Claus V. Hemmingsen og tilføjer:

"Men vores offshore-medarbejdere, som udgør den største del af organisationen, kommer til at fortsætte ufortrødent og går direkte ind i det nye selskab."

Maersk Drilling har cirka 400 ansatte i hovedkvarteret i Lyngby.

Selv om man ikke ved konkret endnu, hvad fusionen får af betydning for de ansatte, er det ifølge drilling-medarbejdernes fagforening CO-Søfart en industri, der har været vant til meget bølgegang inden for de senere år, som de udtrykker det.

Fusionen forventes gennemført i midten af 2022.

Onsdag middag er Maersk Drillings aktie steget med næsten 19 pct.

Maersk Drilling fusionerer med amerikanske Noble 

Jørn Madsen spejder stadig efter et drillingmarked med sunde rater 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også