Total-ansatte føler sig presset til ikke at anmelde arbejdsulykker

Ansatte på Totals boreplatform Dan F i Nordsøen mener, at ledelsen bebrejder dem for arbejdsulykker, og de mærker et pres for ikke at melde skader. "Det er stærkt bekymrende, når arbejdsulykker personliggøres," lyder det fra 3F. Total afviser kritikken.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Ansatte på Totals Dan F-boreplatform i Nordsøen presses af ledelsen til ikke at melde arbejdsulykker, fordi skader kan få arbejdspladsen til at tage sig dårligt ud.

Det er i hvert fald udlægningen fra flere af de ansatte, som over for Arbejdstilsynet beklager sig over, at det har konsekvenser at anmelde arbejdsulykker.

"Man føler, at hændelser som f.eks. arbejdsulykker "personliggøres" i negativ retning."

Sådan opsummerer Arbejdstilsynet medarbejdernes opfattelse i en tilsynsrapport omhandlende til det psykiske arbejdsmiljø på Dan F-platformen fra 7. februar i år, som ShippingWatch har fået aktindsigt i.

Hos 3F Transport i Esbjerg ser faglig medarbejder Annemarie Bak Stokholm med stor alvor på, at medarbejderne føler sig hængt ud, når de indberetter.

"Det er stærkt bekymrende, når arbejdsulykker personliggøres. Der er jo ikke en eneste offshorearbejder, der går ud og laver en materiel eller personlig skade med vilje," siger Annemarie Bak Stokholm og fortsætter:

"Derfor er det også stærkt bekymrende, at medarbejderne individuelt bliver bebrejdet for det bagefter."

Frygter at ødelægge mål

Flere medarbejdere er fortvivlede over, at Total, der har ansvaret for platformen, officielt har et krav til medarbejderne om straks at anmelde arbejdsulykker – omvendt så mærker de ansatte, at øjnene er stift rettet mod de opsatte mål på platformen, de såkaldte KPI'er (key performance indicators, red.).

Medarbejdernes fornemmelse er, at anmeldelse af en skade i ledelsen øjne kan være med til at ødelægge de opsatte mål.

"Medarbejderne oplever her et modsatrettet krav, som lægger et pres på den enkelte medarbejder for ikke at anmelde hændelsen til medic," skriver Arbejdstilsynet i rapporten

Dermed rettes der endnu en gang hård kritik mod Totals ledelse af Dan F-anlægget, som ShippingWatch har afdækket med flere artikler i løbet af november.

De ansatte hos Total klager over "stress og angst" i Nordsøen 

Bl.a. ved at beskrive, hvordan flere ansatte over for Arbejdstilsynet har kategoriseret Dan F-platformen som en arbejdsplads fuld af "stress" og "angst for at fejle."

3F revser Total efter skærpet tilsyn i Nordsøen: Tingene er ikke i orden 

Total: Ulykker skal meldes

Ved et arrangement i Esbjerg i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal berørte Total-topchef Patrick Pouyanné sikkerhed som et emne.

"Jeg gentager det gerne igen: Vi går absolut ikke på kompromis med sikkerheden. Der er ingen, som skal fortælle dig, at vi ikke har budgettet, og vi ikke har tiden – for sikkerheden overtrumfer alt. Min eneste besked er, at vi ikke går på kompromis med det," sagde Patrick Pouyanné til de ansatte på mødet.

Total ønsker ikke at stille op til interview med ShippingWatch – men over for Arbejdstilsynet afviser platformsledelsen på Dan F-anlægget beskyldningerne fra de ansatte.

"Ledelsen forstår ikke det forhold, at medarbejdere føler et modsatrettet krav mellem at gå til medic og de på anlægget fastsatte KPI'er. Selskabet har et entydigt krav om at gå til Medic med det samme med en skade og dette understøttes af anlæggets ledelse," skriver platformsledelsen til Arbejdstilsynet i rapporten.

Her bliver der også gjort opmærksom på risikoen ved at vente med at indberette.

"Ledelsen oplyser, at der er flere eksempler på, at en skade oftest er forværret, når den skadelidte kommer for sent til medic," lyder det i svaret, hvor Total også understreger, at skader og ulykker undersøges til bunds.

Total oplyser, at fejl kun har konsekvenser for medarbejdere, hvis reglerne er blevet brudt eller tilsidesat med vilje.

3F: Offshorefolk har en farlig arbejdsplads

Ifølge Annemarie Bak Stokholm fra 3F er det mildest talt usandsynligt, at nogen har brudt reglerne bevidst.

"Jeg vil til enhver tid holde fast i, at der ikke er nogen, der tilsidesætter reglerne med vilje, for det er med livet som indsats. Offshorefolkene har en farlig arbejdsplads," lyder det fra Annemarie Bak Stokholm.

Bernard Reith, som er ansvarlig for driften af Totals installationer i Nordsøen, har tidligere skrevet i et skritligt svar til ShippingWatch.

"Sikkerhed er højeste prioritet i alt, hvad vi gør, og vi har over de seneste år set en positiv udvikling i vores sikkerhedsstatistik, og vi arbejder konstant for at fortsætte den positive udvikling," skrev Bernard Reith med henvisning til Totals egen arbejdsskadestatistik, som virksomheden ikke ønsker at offentliggøre.

Total oplyser, at virksomheden bl.a. laver sikkerheds- og kultur-workshops for de 150 ansatte i Dan-feltet.

3F revser Total efter skærpet tilsyn i Nordsøen: Tingene er ikke i orden

De ansatte hos Total klager over "stress og angst" i Nordsøen 

Total vil halvere omkostningerne på Tyra

Total fyrer færre end frygtet i Esbjerg 

Dyrebare danske dråber drypper fra et felt i forfald  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også