ShippingWatch

Gøteborgs Universitet vil granske konsekvenser af havnekonflikt

Handelshøjskolen ved Gøteborgs Universitet vil i et nyt studie granske konsekvenserne af den langvarige arbejdskonflikt i Gøteborg Havn mellem APM Terminals og havnearbejderne.

Svenska Hamnarbetarförbundet Foto: Svenska Hamnarbetarförbundet

Den langvarige og komplekse konflikt mellem APM Terminals og havnearbejderne i Gøteborg Havn – Sverige og Skandinaviens største containerhavn – har haft omfattende konsekvenser for havnens forretning.

Præcis hvor omfattende skal nu kortlægges i en undersøgelse af Handelshøjskolen ved Gøteborgs Universitet, der sammen med landets skibsundersøgelsesinstitut SSPA skal granske de langvarige effekter af konflikten fra et nationalt perspektiv, skriver analysehuset Lighthouse.

Havnens containermængder er dykket til det laveste niveau siden 2001, mens en lang række rederier og andre kunder har flyttet deres forretning til andre havne i regionen. Det gælder bl.a. Volvo, ligesom containerrederiet MSC, verdens tredjestørste, også i forsommeren truede med at flytte trafik fra Gøteborg.

Behov for viden og strategier

Undersøgelsen vil ikke fokusere på selve arbejdskonflikten mellem havnearbejderne og APM Terminals som arbejdsgiver, men rettere de videre effekter af konflikten, samt hvordan de forskellige problemer, der er opstået er blevet håndteret, efterhånden som konflikten har udviklet sig.

"For et så handelsafhængigt land som Sverige er det afgørende, at vores største havn er effektiv og pålidelig. Tids- og omkostningstrykket i dagens komplekse produktionskæder er så hårdt, at produktionslinjen bare placeres, hvor logistikken fungerer fejlfrit. Vi skal vide mere om effekten af den slags afbrydelser samt om strategier til styring af den slags afbrydelser," siger professor Johan Woxenius, Handelshøjskolen ved Göteborgs Universitet, ifølge Lighthouse.

Arbejdet vil ske gennem interviews, analyser og workshops, og projektet ventes at resultere i en rapport i september 2019.

Det seneste år har Gøteborg Havn flere gange været ramt af blokader som følge af en konflikt mellem APM Terminals og en gruppe af havnearbejdere organiseret i fagforeningen Hamn4an. Striden har ført til, at havnen mistede hver femte container i en periode i foråret, mens flere kunder også så sig nødsaget til at forlade havnen.

APM Terminals i Gøteborg får underskud i 2017

Gøteborg Havn fastholder afgifter for at booste trafik

Nye vikarer holdes ude af striden i Gøteborg Havn

Medie: Havnekonflikt i Gøteborg kan føre til konkurser

Forsiden lige nu

Her er ugens bedste historier på ShippingWatch

Priserne på offshoreskibe er i bund, rederiernes egen og investorernes opfattelse af etik og en McKinsey-rapport om containerbranchens resultater var blandt ugens vigtigste historier på ShippingWatch.

Ny rapport: Maersk mener at have løst flere problemer i Alang

Der er nu sket så store forbedringer på tre værfter i Alang, at de udgør et alternativ til Kina og Tyrkiet, mener Maersks topchef Søren Skou. I en ny rapport erkender koncernen dog, at der stadig er usikkerhed om vandmiljø og problemer med adgang til lægehjælp.

Schmølker: Stena er en mere langsigtet ejer end Weco

Johnny Schmølker var med fra begyndelsen, da Johan Wedell-Wedellsborg slog sig sammen med Stena om produkttankrederiet Stena Weco. Samarbejdet er i dag fortid. Det er Schmølker ikke, der nu står for Stenas danske aktiviteter i Hellerup.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere