Hempel er tavs om skæbne for fabrik efter øget russisk pres

Malingkoncernen gør fremskridt med at få solgt fabrik, men vil ikke forholde sig til den seneste udvikling, hvor Rusland har beslaglagt Mærsks slæbebåde.
Foto: Hempel Pr
Foto: Hempel Pr

Hempel lukker helt ned for kommunikationen om et muligt salg af en russisk fabrik, som sidste år blev sat til salg på grund af koncernens beslutning om at trække sig ud af Rusland.

Den store skibsmalingkoncern vil ikke forholde sig til den seneste udvikling i Rusland, hvor den russiske stat med et nyt dekret i hånden er begyndt at beslaglægge aktiver og selskaber. 

Senest er det gået ud over Mærsk-ejede Svitzer.

”Projektteamet her hos Hempel arbejder stadig på at afhænde vores russiske aktiviteter og gør fremskridt,” skriver Hempels presseafdeling i en mail til ShippingWatch.

Hempel, som er en af verdens største leverandører af skibsmaling, har to gange udskudt et salg af koncernens russiske fabrik.

Den oprindelige plan var at færdiggøre salget i 2022, hvorefter fristen blev udskudt til første kvartal i år. 

Men siden er tidslinjen for et salg af fabrikken, der ligger i Ulyanovsk øst for Moskva og oprindeligt havde 124 medarbejdere, igen blevet rykket.

”Nu håber vi, at det bliver i år. Det er desværre ikke helt i vores hænder, men et salg skal godkendes af de russiske myndigheder,” sagde Michael Hansen, CEO i Hempel til ShippingWatch i marts.

Flere spørgsmål udestår

ShippingWatch har spurgt Hempel, hvorfor de russiske myndigheder endnu ikke har godkendt et salg, hvis et salg af fabrikken er forhandlet på plads med en køber.

Hempel er også blevet spurgt, hvordan selskabet vurderer den seneste udvikling, efter den russiske præsident Vladimir Putin 23. april i år underskrev et dekret, som giver den russiske stat mulighed for ”midlertidigt at administrere” aktiver i udenlandsk ejede selskaber.

Hempel ønsker ikke svare på spørgsmålene, men siger:

”Der vil blive offentliggjort en meddelelse om afslutningen af dette frasalg i god tid. På grund af processens fortrolighed har vi ingen yderligere detaljer at dele på nuværende tidspunkt.”

Senest har det Mærsk-ejede slæbebådsrederi Svitzer fået beslaglagt fire slæbebåde i Rusland. Skibene tilhører Mærsks datterselskab Svitzer og har været i arbejde på et stort, statsejet gasprojekt ved navn Sakhalin-II.

Det er angiveligt det russiske selskab Sakhalin Energy, som har bedt en domstol om at beslaglægge skibene. Det skulle være sket, efter Mærsk forsøgte at få skibene ud af landet.

Andre selskaber i klemme

Mærsk har over for ShippingWatch bekræftet, at en domstol 25. april har beordret, at slæbebådene ikke må forlade Rusland, mens ejerskabet er overført til en ukendt tredjepart.

Mærsk er ikke det eneste selskab, der har mærket til de russiske stramninger. 

De to energiselskaber, finske Fortum og tyske Uniper har midlertidigt fået beslaglagt deres russiske datterselskaber. Begge selskaber har ifølge det uafhængige russiske medie Novaya Gazeta fået indsat en ledelse fra det russiske energiselskab Rosneft.

Fortums og Unipers russiske aktiver anslås at have en værdi på seks mia. dollar - svarende til godt 40 mia. kr.

”Formelt kan Ruslands føderale agentur for statslig ejendomsforvaltning kun administrere aktiverne, men ikke sælge dem – ejerskabet beholdes af de tidligere ejere,” fremgår det af mediet. 

”Men i praksis er denne forskel ikke så stor. Det er højst sandsynligt, at begges aktier ender med at blive ejet af Rosneft,” skriver Novaya Gazeta.

Hempels russiske fabrik står opført i koncernregnskabet som et aktiv, der er til salg. Det vil sige, at salget skal være gennemført inden for tolv måneder. 

Malingkoncernen har ikke foretaget nogen nedskrivning af fabrikkens værdi i regnskabet. Lukningen af fabrikken har dog kostet et driftstab på to mio. euro i 2022, viser regnskabet. I 2021 gav fabrikken omvendt et plus i driftsindtjeningen på fem mio. euro.

Hjemsendte medarbejdere

Fondsejede Hempel har haft forretninger i Rusland siden 1996.

Den russiske fabriks medarbejdere er sendt hjem bortset fra nogle få administrative ansatte, og de 124 medarbejdere er stadig på lønningslisten i den danske koncern, som har hovedkvarter i Lyngby.

Da Rusland invaderede nabolandet Ukraine 24. februar 2022, besluttede Hempel få dage senere at stoppe de russiske forretninger. 

Det vil sige et stop for nye ordrer, samt leverancer ind og ud af Rusland og leverancer internt i landet. 

Godt en måned senere besluttede malingproducenten sig så for helt at forlade Rusland at både etiske og praktiske årsager, som topchef Michael Hansen formulerede det overfor ShippingWatch.

Hempel har ikke afvist, at et salg kan ske til den russiske fabriks lokale ledelse, men vil ikke kommentere det. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også