Mærsk skal betale millioner til møbelfirma efter tabt klagesag

Koncernen skal betale omkring 67 mio. kr. i bøde, fordi datterselskab nægtede at servicere et møbelfirma under pandemiens kaos.
Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix

Mærsk skal betale millioner til et møbelfirma efter en konflikt, der opstod under pandemien, hvor det logistiske kaos satte forholdet mellem de store containerrederier og deres kunder på prøve.

Efter at have behandlet sagen i omkring halvandet år har myndighederne i USA besluttet, at Mærsk skal betale 9,8 mio. dollar i erstatning til den amerikanske detailvirksomhed OJ Commerce.

Ifølge den maritime myndighed Federal Maritime Commission (FMC) har Mærsks tyske rederi, Hamburg Süd, brudt loven ved at nægte at servicere importøren, efter parterne ragede uklar.

I april 2021 afviste Hamburg Süd at leve op til en fragtaftale, efter at OJ Commerce havde truet med at klage over rederiet til FMC.

Det var ulovlig hævnaktion, og derfor har FMC tilkendt møbelfirmaet en erstatning på, hvad der svarer til 67,7 mio. kr. ved dagens kurs.

Beløbet er markant under det oprindelige krav fra OJ Commerce, som mente, at rederiet skulle betale over 100 mio. dollar.

Frustration blandt kunder

Under coronakrisen skabte flaskehalse i havnene massive forsinkelser på levering af varer. Samtidig steg fragtprisen voldsomt.

Det skabte stor frustration hos mange virksomheder, som følte, at de betalte langt mere for en markant dårligere service.

Problemerne var så store i USA, at den maritime myndighed FMC gjorde det nemmere for virksomheder at brokke sig over rederierne. Det har ført til en byge af klagesager, hvor mange nu er ved at blive afgjort.

Mærsk købte det tyske rederi Hamburg Süd i en milliardhandel i 2017. Rederiet har siden da kørt videre som et selvstændigt brand, men i begyndelsen af 2023 besluttede danskerne at pensionere navnet.

Det betyder også, at rederiets traditionsrige røde skibe løbende vil blive malet om til Mærsks velkendte lyseblå farve.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også