ShippingWatch

Singapore blev advaret om OW Bunkers banemand

Myndighederne i Singapore blev gentagne gange advaret om den lokale forretningsmand Dennis Tan i årene op til OW Bunkers kollaps, viser dokumenter. Hans bunkerselskab Tankoil var måske den væsentligste årsag til konkursen i november i 2014.

Foto: Ed Wray/AP/POLFOTO/arkiv

En af danmarkshistoriens største erhvervsskandaler, kollapset af nordjyske OW Bunker, kunne muligvis have være undgået, hvis Singapores havnemyndigheder, Maritime and Port Authority (MPA), havde reageret prompte på en række advarsler fra en whistleblower.

For længe inden det danske bunkerselskabs konkurs i november 2014 blev MPA i klare vendinger advaret om forretningsmanden Dennis Tans metoder i det store asiatiske bunker-metropol. Det var Tans bunkerselskab Tankoil, som i sidste ende kom til at koste OW Bunker over tre kvart milliard kroner og dermed reelt gav selskabet dødsstødet.

Det viser dokumenter, som TV 2 er kommet i besiddelse af.

Dokumenterne kommer fra whistleblower-organisationen Iceberg Research, der meldte sig på banen i starten af 2015 med kritiske rapporter om Asiens største råvareselskab, Noble Group.

ShippingWatch har haft lejlighed til at se kopier af mails, der er sendt til ledelsen hos MPA, hvoraf den første blev afsendt til myndighederne 16 måneder inden konkursen. ShippingWatch blev kontaktet af whistlebloweren umiddelbart efter OW Bunkers kollaps, men dengang ønskede man ikke at vise sin dokumentation frem. Derfor er det nu første gang, der gives et indblik i den korrespondance, der foregik mellem folkene fra Iceberg og MPA.

OW Bunkers banemand i ny retssag om oliefusk

Den første mail med en klar advarsel om Tankoil, der tidligere hed Petrotec, er dateret 19. juli 2013, knap halvandet år før konkursen i OW Bunker. I mailen, der fylder halvanden A4-side, får en manager hos MPA beskrevet, hvordan Noble og Petrotec, der er ejet af Dennis Tan, handler sammen.

Olien blev handlet flere gange mellem de to parter, og til sidste leverede Petrotec mindre olie eller dårligere olie end aftalt med rederiet.

Ingen reaktion

Der sker øjensynligt så lidt i de kommende måneder, at Iceberg Research i marts 2014 er ved at opgive troen på, at MPA overhovedet vil tage sig af sagen. Det får den øverste chef for MPA, Andrew Tan til at sende en kort besked på sin Iphone den 3. marts kvarter over fem om eftermiddagen:

"Hvad handler det her om?" spørger han ifølge udskriftet af emails.

Svaret til Iceberg forbliver dog det samme, nemlig at myndighederne holder øje med Tankoil og vil tage alle nødvendige skridt, hvis der er beviser for handlinger, der strider mod licensen.

I forhold til sagen med Tankoil oplyser MPA, at myndigheden efter rutinecheck i 2013 og 2014 fandt overtrædelser i selskabets licens som leverandør af bunkerolie, og at det "resulterede i, at selskabets licenser blev trukket tilbage i februar 2015".

Tankoils licens blev fjernet med effekt fra 9. februar 2015, tre måneder og to dage efter konkursen i OW Bunker, oplyste MPA dengang.

Medie: Forlig i Singapore giver nyt håb til OW-kuratorer

Siden Tankoil fik frataget sin licens, er der endnu ikke blevet rejst nogle sager fra OW Bunker eller myndighedernes side mod selskabets direktør og ejer, Dennis Keng Huat Tan.

Han er til gengæld involveret i en retssag med bunkerselskabet Gulf Petrochem, og i sommeren 2015 indgik han et forlig i en sag mod Noble, hvor han blev anklaget for at svindel for et stort millionbeløb.

Iceberg har udleveret dokumentationen til TV 2 på betingelse af, at den trods omtale ikke offentliggøres, og at organisationens anonymitet bevares.

De krav har TV 2 valgt at imødekomme af hensyn til ønsket om at dele væsentlige oplysninger om forløbet op til konkursen i OW Bunker.

TV 2 har bedt om at få et interview med MPA om sagen, men myndighederne har alene sendt en kommentar om, at "landet tager korruption og kriminelle aktiviteter meget seriøst, og at man ikke tøver med at handle."

ShippingWatch forsøger nu at få en kommentar fra MPA.

Nu åbnes dørene til OWs asiatiske skæbneselskab

Medie: Ingen værdier i OW Bunkers problemkunde

OW Bunkers største kunde erklæret konkurs

OW Bunkers nøglepartner bandlyst i Singapore

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere