ShippingWatch

Wärtsilä øger resultat i fjerde kvartal

Finske Wärtsilä tabte ordrer i fjerde kvartal, men hiver stabile og bedre resultater hjem, viser selskabets regnskab. Shipping og skibsbygning fortsat udfordrende, siger leverandøren.

Finske Wärtsilä gik frem i fjerde kvartal 2015, hvor det lykkedes leverandøren til bl.a. shipping og offshore at hæve resultatet før skat 199 millioner euro mod 157 millioner euro for samme periode 2014, ligesom nettoomsætningen gik tre procent frem til 1,59 milliarder euro mod 1,55 milliarder euro for fjerde kvartal sidste år, viser regnskabet offentliggjort onsdag.

Samtidig må Wärtsilä se den samlede ordreindgang gå tilbage med otte procent sammenlignet med samme periode sidste år, hvor primært energiløsninger trækker ned. Mens ordrer i marine steg markant med 14 procent til 465 millioner euro sammenlignet med tredje kvartal, især på grund af en ordre på gassystemer til 11 nye skibe.

CEO Jaakko Eskola noterer sig, at selskabet nåede de erklærede mål for 2015.

"Givet de svære omstændigheder kan vi være tilfredse med vores præstationer," siger han i regnskabet og noterer sig, at udstyrssegmentet forbedrede sig lidt hen mod slutningen af året.

"Udviklingen i services var klart højdepunktet i år med tocifret vækstrater i både ordrer og omsætning," siger han.

Forbedret resultat for hele året

Trods faldet i ordrer i fjerde kvartal og på tre procent for hele 2015 mod 2014, forbedrede Wärtsilä både omsætning og bundlinje i 2015 sammenholdt med 2014. Driftresultatet (EBITA) for 2015 endte på 643 millioner euro, en stigning fra 594 millioner euro sidste år, mens det samlede resultat før skat var 553 millioner euro, en stigning i forhold til sidste års 494 millioner euro.

Den samlede ordrebog steg med otte procent, fra 4,53 milliarder euro til 4,88 milliarder euro, selvom ordreindtaget for året faldt med tre procent.

Ordreindtaget i energisektoren faldt som nævnt og var med til at trække hele årets ordreindgang ned. Udviklingen modsvares dog af solid vækst i services, skriver Wärtsilä, der i stigende grad får opgaver med at optimere driften af eksisterende udstyr. Et forretningsområde, der bakkes op af selskabets satsning på big data analyse, hvor teknikere følger udstyr ombord på skibene hjemme fra pulten i Helsinki i Finland.

Her kunne selskabet notere en positiv udvikling for kvartalet på to procent, mens forretningen for hele året steg med 14 procent. Services er dog, målt på omsætning, det mindste af de tre forretningsenheder Energi, Marine og Service.

Tiden fremover

For 2016 forventer Wärtsilä, at omsætningen kommer til at at stige et sted mellem 0 og fem procent, og at driftsresultatet før afskrivninger (EBIT)vil være mellem det i driften stiger med 12,5 til 13 procent.

De generelt udfordrende markedsforhold vil dog fortsætte i det kommende, forudser Wäartsilä:

"Shipping og skibsbygning er fortsat udfordrende med overkapacitet, der begrænser behovet for nybygninger og lave oliepriser fortsætter med at påvirke investeringer (negativt., red.) i offshore E&P (exploration og development). Kontrakter i gassegmentet forventes at være på normalt niveau, grundet den fortsatte efterspørgsel for LPG i Asien," skriver Wärtsilä om markedet. De forventer, at fokus på miljø og klima vil fylde meget fremover i gasmarkedet.

"Vigtigheden af brændstofeffektivitet og miljølovgivning er meget synlige. Øget miljø-årvågenhed og regulering driver interessen i gas som et marinebrændstof i de bredere marinemarkeder."

Wärtsilä får ny maritim chef

Wärtsilä mærket af lav oliepris i første kvartal

Her er Wärtsiläs tre pejlemærker

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere