ShippingWatch

Statoil i milliardopkøb i svensk Johan Sverdrup-partner

Statoil har købt sig ind i konkurrenten Lundin Petroleum, hvor det norske olieselskab nu ejer 11,93 procent af aktierne. Det skal øge Statoils eksponering på den norske sokkel, heriblandt Sverdrup-feltet, hvor Maersk Oil er partner.

Statoil
Det store Johan Sverdrup-felt i Nordsøen. Foto: Statoil

Det norske olieselskab Statoil har købt sig ind i den svenske konkurrent Lundin Petroleum, som også er en af partnerne i det store Johan Sverdrup-felt, oplyser selskabet i en meddelelse.

I alt har Statoil købt 37,1 millioner aktier i Lundin, hvilket svarer til 11,93 procent af aktierne. En investering på 4,6 milliarder svenske kroner, og som vil øge Statoils eksponering mod vigtige aktiver på den norske sokkel, lyder det.

"Vi ser det her som en langsigtet investering. Den norske sokkel er rygraden i Statoils forretning, og denne transaktion styrker indirekte vores andel af værdiskabelse fra centrale og attraktive felter på den norske sokkel," siger CEO Eldar Sætre i meddelelsen.

De seneste år har Statoil mindsket sit engagement i modne oliefelter på den norske sokkel for at realisere værdi til nye investeringer. Opkøbet i Lundin Petroleum øger Statoils eksponering mod nye felter som Johan Sverdrup og Edvard Grieg, og samtidig er muligheden for vækst steget til en god pris, noterer Statoil.

Hårdt prispres

De nye norske oliefelter er stærkt udfordret af faldet i olieprisen, og med den nuværende pris er der stort set ingen, som kan kalde sig rentable mere. Edvard Grieg-feltet opereres af Lundin og havde produktionsstart i 2015 og er en af de få undtagelser. Feltet har ifølge norske medier en lønsomhed ved 28 dollars, og der kan altså stadig tjenes penge med de nuværende priser, hvor en tønde olie fra Nordsøen i den tidlige handel torsdag morgen blev testet til 29,75 dollars, men handles til 30,05 dollars per tønde.

Til gengæld ser det ikke så godt ud for andre felter, der skal i drift de kommende år. Eksempelvis det store Johan Sverdrup-felt, som blandt andre Lundin, Statoil og Maersk Oil er medejer af, og som har forventet opstart i 2020. Her anslås lønsomheden at ligge på 37 dollars per tønde olie.

Svenske Lundin har over det seneste årti opbygget sin portefølje på den norske sokkel og havde i slutningen af 2014 reserver svarende til 187,5 millioner tønder olieækvivalenter. En base, der bare voksede sidste år, hvor Lundin bogførte reserver svarende til 515 millioner tønder olieækvivalenter.

Statoil understreger, at selskabet bakker fuldt op om strategien i Lundin og ikke har planer om at øge sin aktiepost yderligere.

Statoil ejer 40,03 procent af Johan Sverdrup, som olieselskabet også er operatør på. Lundin Petroleum har 22,6 procent, Petoro har 17,36 procent, Det norske oljeselskab har 11,57 procent og Maersk Oil har 8,44 procent.

Blot et nyt norsk oliefelt er nu rentabelt

Maersk-partner: Ekstrem skuffelse uden Sverdrup-besparelse

Olieaktier rasler ned i årets første uger

Statoil fornyer kontrakter for 8,6 mia kr

Forsiden lige nu

Sirius-sag kan trække ud i årevis: "Det er komplekst"

Tre uger efter det sidste retsmøde venter Sirius Shipping fortsat på en afgørelse i sagen om brud på udlændingeloven. Der kan dog gå flere år, før sagen bliver afgjort, hvis den ender med at blive sendt videre til EU-Domstolen.

Her er ugens vigtigste historier på ShippingWatch

Ugen på ShippingWatch bød på flere Maersk-overskifter med kapitalmarkedsdag og nye oplysninger om Hamburg Süd. Samtidig præsenterede J. Lauritzen regnskab, mens erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) kom med en markant kritik af sydkoreansk statsstøtte.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere