ShippingWatch

DFDS forlader politisk prestigeprojekt i protest

3F's intervention i Højesteret til støtte for Søfartens Ledere mod DFDS og den danske stat i den såkaldte DIS-sag får rederiet til at forlade den årlige fællesskabspris, som DFDS var med til at stifte for to år siden med bl.a. Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen.

DFDS
Foto: DFDS

DFDS har valgt at forlade den såkaldte fællesskabspris, som rederiet var med til at stifte sammen med Socialdemokraternes nuværende formand Mette Frederiksen i 2014 og en kreds af fremtrædende virksomheder og fagforbund.

Årsagen er den verserende retssag om regulering af de søfarendes skatteforhold, DIS-sagen, hvor fagforeningen 3F tidligere i år valgte at biintervenere til støtte for Søfartens Ledere, der fører sagen mod DFDS, Danmarks Rederiforening og Skatteministeriet, dvs. den danske stat.

Efter to nederlag i Østre Landsret til Søfartens Ledere, har navigatørernes fagforening anket sagen til Højesteret, og det er i denne sag, at 3F i januar bebudede, at forbundet går ind i sagen til støtte for Søfartens Ledere.

"Det er med beklagelse, at jeg må meddele, at DFDS desværre ikke i år kan deltage i fællesskabsprisen. Det har intet med ideen og baggrunden for fællesskabsprisen at gøre. DFDS deler den fantastiske ide og hele værdigrundlaget bag. Når DFDS alligevel vælger at trække sig skyldes det alene, at 3F har valgt at bi-intervenere i en verserende retssag mellem DFDS (læs Danmarks Rederiforening) og fagforeningen Søfartens Ledere samt yderligere at bi-intervenere i en verserende retssag mellem Den Danske Stat og Søfartens Ledere," skriver Henrik Holck, executive vice president i DFDS, i et brev til initiativtagerne bag Fællesskabsprisen.

Metal-formand: Mange navigatører vil vælge os

Fællesskabsprisen hylder fællesskabet på det danske arbejdsmarked og hverdagens helte, som det udtrykkes af initiativtagerne, og som næste gang uddeles den 9. juni i år. De årlige priser, i alt 10, blev første gang i 2014 uddelt ombord på DFDS' Pearl Seaways.

Om baggrunden for udmeldingen siger Henrik Holck til ShippingWatch, at sagen om DIS er alvorlig, fordi den er et angreb ikke blot på DFDS men på hele det blå erhverv i Danmark.

"Det er ærgerligt, også over for de andre samarbejdspartnere i Fællesskabsprisen, men omvendt vil det være for falsk at stå at uddele fællesskabspriser, som på det groveste bryder fællesskabet og som lægger sag an mod os," siger Henrik Holck.

Rederne anklager 3F for illoyalitet i DIS-sag

I brevet til de involverede parter i Fællesskabsprisen udtrykker Henrik Holck stor skuffelse over, at DFDS i dagspressen måtte læse om, at 3F ville biintervenere i sagen mod DFDS og den danske stat. ShippingWatch kunne den 21. januar i år fortælle, at 3F gik ind i DIS-sagen.

DFDS: Brud på loyalitet

"3F og DFDS har i mange år været overenskomstpartnere, og det var derfor utroligt skuffende, at DFDS via dagspressen måtte erfare at 3F bi-intervenerer i sagen mod DFDS og Den Danske Stat. Alene dette forhold betragter DFDS som et brud på såvel freds- som loyalitetspligten midt i en overenskomstperiode. DFDS kan på denne baggrund ikke stille op og uddele fællesskabspriser med 3F, som vi mener med deres deltagelse i retssagen mod DFDS og Den Danske Stat bryder alle principper omkring fælleskab og solidaritet og samtidig arbejder direkte mod den danske model som en væsentlig del af fundamentet for vores fællesskab," skriver Henrik Holck og præciserer, hvad han ser som et angreb på den danske overenskomstmodel:

"Sagen mod DFDS drejer sig om at Søfartens Ledere og nu altså også 3F mener, at ændringer i personbeskatningen i land automatisk skal føre til ændringer i de søfarendes løn (de søfarende er DIS lønnede og betaler ikke skat af deres hyre). Synspunktet omkring, at skiftende regeringer med skiftende skattepolitik skal bestemme lønudviklingen på danskflagede skibe, er i direkte modstrid med en væsentlig del af den danske model, nemlig den del, hvor det er arbejdsmarkedets parter, der via det danske aftalesystem fastsætter lønvilkår for ansatte," understreger Henrik Holck.

Kredsen af virksomheder bag Fællesskabsprisen tæller udover DFDS også ISS og Falck.

"Fællesskabsprisen hylder hverdagens helte. Fællesskabsprisen sætter fokus på den del af Danmark, som sjældent får opmærksomhed. Fællesskabsprisen er en hyldest til de mange helt almindelige danskere, der hver dag gennem deres arbejde og frivillige engagement gør en ekstraordinær indsats for fællesskabet og får vores samfund til at glide," hedder det i initiativtagernes begrundelse for at stifte prisen.

3F går ind i DIS-sagen sammen med Søfartens Ledere

CO-Søfart: Enig om målet i DIS-sag men ikke midlet

Fagbevægelse varmer op til kamp om skattevilkår i Nordsøen

Strid om redernes statsstøtte blussede op i landsretten

Forsiden lige nu

Oljefondet klar med miljøkrav til shipping inden sommerferien

Rederier og virksomheder i øvrigt skal leve op til en række menneskerettighedskrav for, at verdens største private investor, norske Oljefondet, vil eje aktier i det. Nu kommer krav til selskabernes miljøpolitik, som især shippingindustrien kan komme til at mærke.

Fortescues resultat næsten halveret

Det australske mineselskab Fortescue fik et resultat efter skat på 681 mio. dollars i anden halvdel af forskudt regnskabsår og gik 44 pct. tilbage sammenlignet med perioden året før, viser en opdatering.

Kartelsag koster norsk shippingselskab milliarder

Wallenius Wilhelmsen Logistics har indgået forlig med EU-Kommissionen og betaler nu to mia. norske kroner i bøde i langvarig kartelsag. Det er en del af en bøde på 400 mio. euro til i alt fire rederier.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere