ShippingWatch

30 meter høj monsterbølge knuste 17 vinduer på rig

Den enorme bølge, som tog livet af en ansat på riggen Cosl Innovator kort inden nytår, var så kraftig, at den knuste 17 vinduer i 20-25 meters højde. Nu vil de ansatte have besked om, hvad der skete, skriver Stavanger Aftenblad.

Bølgen, som den 30. december tog livet af en ansat og skadede yderligere to på olieriggen Cosl Innovator, var så kraftig, at den knuste 17 vinduer. Det skriver Stavanger Aftenblad.

Der er tale om 11 vinduer på det midterste dæk og seks vinduer på det nederste dæk. Vinduerne ligger i en højde på 20-25 meter over havoverfladen, og bølgen har således været op mod 30 meter høj, da den ramte riggen. Fra dem, der stod for evakueringen (Hovedredningssentralen) lyder det, at bølgerne slog helt op på helikopterdækket, da en del af medarbejderne på riggen blev hejst op i helikopter.

"Skaderne er størst på den del af boligmodulet, som er nærmest helikopterdækket," siger Marius Parmann i First House, som assisterer Cosl efter ulykken, til Stavanger Aftenblad.

Riggen befandt sig på Troll-feltet i Nordsøen, da det kraftige stormvejr satte ind. For at forberede sig til stormen lå riggen i survival mode, hvor den er frakoblet brønden og har en dybgang på 15,75 meter mod 17,75 meter i operationsmodus.

Den omkomne, 53-årige Rune Morten Narvåg, som var ansat i Aker Solutions, var i sin kahyt, da bølgen ramte, men ifølge Marius Parmann vil selskabet afvente to igangværende undersøgelser, før man konkluderer, hvordan den afdøde omkom.

Ønsker forklaring

Fra Chris Dale, lederen af fagforeningen for ansatte i Cosl, Industri Energi Cosl, lyder der nu et ønske fra medlemmerne om at få en forklaring på, hvad der egentlig skete.

"Det her med varieret vejr er jo noget, som de oplever ofte, og da ulykken skete, fortæller de ansatte, som var ude på riggen, at der lød et brag, som der normalt gør i sådan et vejr," siger han til Stavanger Aftenblad og beretter om blandede reaktioner fra de ansatte:

"Nogle syntes, det var fint at være på riggen og blive ved med at arbejde, mens andre syntes, det var fint at komme i land så hurtigt som muligt."

I en tidligere artikel i Stavanger Aftenblad fortæller kaptajnen på riggen, Henning Bruvik, at det er "enhver mands mareridt", når nogen dør eller bliver skadet, men at situationer som denne er svære at forudse.

"Vi lå i forholdsvis dårligt vejr med bølger på omtrent 15 meter. Det er ikke unormalt vejr i Nordsøen, vi har været i sådant og værre vejr tidligere," siger han og tilføjer, at riggen lå i en god position, og at folk arbejdede rundt omkring.

"Og så smældede det pludselig. Vi blev ramt midt i fronten."

Stormen i Nordsøen kort inden nytår var også årsag til, at en 110 meter lang pram blev revet løs fra en slæbebåd. BP var i kontakt med det norske forsvar med henblik på at bombe prammen, da den havde kurs mod oliefeltet Valhall.

Kæmpebølge rammer borerig i Nordsøen: En er dræbt

BP overvejede at bombe løbsk pram

Flere boreplatforme er evakueret i Nordsøen

Forsiden lige nu

MAN Diesel & Turbo kalder IMO sin største frustration

Der er ingen grund til, at IMO først leverer et resultat på CO2 i 2023, lyder kritikken fra motorgiganten MAN Diesel & Turbo, der i et interview med ShippingWatch kalder FN's maritime organ sin største frustration lige nu.

J. Lauritzen mister vicechef for tørlast

J. Lauritzen mister sin næstkommanderende i Lauritzen Bulkers, Claus Stahl, der har sagt sit job op. Han skifter senere på året til en stor dansk tørlastmægler. Dermed er den daglige ledelse af Lauritzen Bulkers skåret fra tre til én person på et år.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere