Torm-chef fremhæver politisk støtte til rederiernes skat efter milliardoverskud

Torm er ikke modstander af højere skat, men rammerne skal være de samme i alle lande, siger topchef Jacob Meldgaard efter stort plus på bundlinjen.
Det danske tankrederi Torm har torsdag fremlagt et overskud for hele 2022 på knap fire mia. kr. | Foto: Carsten Lundager / Torm
Det danske tankrederi Torm har torsdag fremlagt et overskud for hele 2022 på knap fire mia. kr. | Foto: Carsten Lundager / Torm

Det danske tankrederi Torm har intet imod at skulle betale mere i skat, så længe vilkårene er de samme i alle lande.

Det siger rederiets topchef og formand i brancheforeningen Danske Rederier, efter at Torm har fremlagt et overskud på knap fire mia. kr.

”Jeg har ikke nogen modstand. Jeg ser det sådan, at der skal være rammevilkår, som er på niveau med tilsvarende nationer rundt om i verden, og det oplever jeg, at der er bred politisk opbakning til,” siger Jacob Meldgaard.

Danske rederier som bl.a. Maersk og Torm har det seneste år tjent styrtende med penge, siden efterspørgslen steg til vejrs under pandemien og derefter som følge af krigen i Ukraine, som særligt har påvirket tankrederiernes indtjening.

Det har fået fokus på rederiernes skattefordele til at blusse op. 

Samtidig har DR kunnet fortælle, at Maersk sammen med Danske Rederier har lobbyet den danske regering for, at skibsfarten ikke skulle blive omfattet af en ny, global minimumsskat på 15 pct. inden for OECD.

Rederierne har ellers tidligere sagt, at de er villige til at betale mere i skat, så længe der er tale om en global løsning.

Der har været modstand mod en OECD-skat. Hvad er det, I frygter ved en højere skat?

”Jeg frygter ikke noget ved en højere skat. Jeg synes, jeg taler meget tydeligt. Jeg frygter ikke noget omkring skat. Jeg går ind for, at der er rammevilkår i Danmark, der er på niveau med tilsvarende nationer. Det er der bred politisk opbakning til,” siger Jacob Meldgaard.

Under politisk lup

Rederierne endte som den eneste branche med ikke at blive omfattet af den globale minimumsskat i OECD, som blev indført i oktober 2021.

Flere partier på Christiansborg vil nu have svar på, hvilken rolle Maersk og Danske Rederiers lobbyarbejde spillede.

Derfor er skatteminister Jeppe Bruus (S) torsdag indkaldt til åbent samråd, som også skal omhandle Maersks skatteniveau og tonnageskatteordningen.

Skatteudvalget har bedt ministeren om at redegøre for, om rederiers skatteniveau er retfærdigt i lyset af de rekordstore overskud.

I Danmark er erhvervsstøtteordninger, som også omfatter shippingsektorens tonnageskat, i forvejen under politisk lup. 

Regeringen ønsker at finde to mia. kr. årligt i de nuværende erhvervsstøtteordninger, som kan frigøres til andre formål fra 2023. 

Tonnageskatten, som danske rederier og herunder Torm er omfattet af, opkræves efter størrelsen af rederiernes skibe og altså ikke i forhold til deres faktiske driftsresultater.

Er det fair, at Torm ikke betaler en højere skat, nu hvor I har landet et kæmpestort overskud?

”Det er de rammevilkår. Vi betaler selvfølgelig vores skat i henhold til de rammevilkår, der er,” siger Jacob Meldgaard.

Rater strøget op

Ruslands krig i Ukraine sendte sidste år Torms indtjening fra underskud i 2021 til rekordoverskud, da fragtraterne for olie er strøget op.

Dagsraterne toppede i 2022 med 47.520 dollar, og selvom raterne er faldet i starten af 2023, ligger de fortsat på et højt niveau.

Invasionen fik flere lande til at droppe import af olie fra Rusland, og dermed skal olien typisk fragtes på længere distancer end før, ligesom flere tankrederier - herunder Torm - selv sagde stop af etiske årsager og af frygt for at blive fanget i nettet af sanktioner.

I år forventer Torms ledelse, at de gode resultater fortsætter med et driftsresultat (ebitda) på mellem 750 mio. og 1,1 mia. dollar.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også