
100 dages krig i Ukraine har sat dybe spor i shipping
Ruslands invasion af Ukraine har kostet tusinder af menneskeliv. Den har også haft mærkbare konsekvenser for den globale shippingindustri i form af frasalg af aktiver for milliarder af dollar, nedlukning af kontorer og omlægning af sejladser. Disse konsekvenser rækker langt ud over, hvad en krig mellem to nabostater ellers fører med sig for en branche, som betegner sig selv som modstandsdygtig over for det meste og de fleste konflikter.
100 dages krig i Ukraine har sat dybe spor i shippingindustrien

Nye EU-sanktioner skal ramme russisk olieeksport
EU’s medlemslande blev først på ugen enige om en sjette sanktionspakke mod Rusland på grund af landets krigsførelse i Ukraine. Nu forbyder de import af russisk olie ad søvejen. I første omgang kommer sanktionerne til at ramme omkring to tredjedele af olieimporten fra Rusland. Et måske endnu mere vidtrækkende skridt er et indgreb mod forsikringer af skibe, der transporterer olie fra Rusland.
Shipping-sektoren får otte måneder til at efterleve russiske oliesanktioner
Nye oliesanktioner ændrer ikke hverdagen for tankrederierne – foreløbigt
Sanktioner mod forsikring af russiske olielaster kan bremse landets eksport

Vismænd kritiserer tonnageskat og DIS-ordning i rapport
De danske skattelempelser for shippingindustrien, tonnageskatten og DIS-ordningen, blev kritiseret af de økonomiske vismænd i deres forårsrapport. Danske Rederier afviste kritikken med ordene: ”Tonnageskatten er en forudsætning for at have skibsfart i Danmark.” Tal fra DFDS tyder på, at branchen sparer betydeligt på mere tonnageskatten end de 630 mio. kr., som Skatteministeriet har beregnet.Stor afvigelse mellem tal for tonnageskat fra ministerium og DFDS
Vismænd kritiserer tonnageskat og nettoløn til søfolk i ny rapport
Et farvel til dansk tonnageskat vil koste DFDS over en halv milliard
Stor afvigelse mellem tal for tonnageskat fra ministerium og DFDS

Maersk-ordre skaber ketchupeffekt for metanolmotorer
Interessen for metanol som alternativt brændstof i shipping er vokset markant i kølvandet på Maersks ordre på en serie store containerskibe til metanol, siger MAN-direktør på konference organiseret af ShippingWatch. Forsyningen af grøn metanol kan blive et problem. Hvis f.eks. Maersks flåde udelukkende skulle sejle på dette bæredygtige brændstof, ville den have brug for 20 mio. ton, konstaterer rederiets chef for dekarbonisering.
Maersk-ordre har skabt ketchupeffekt for metanol-motorer i shipping
Hvis hele Maersks flåde skulle sejle på grøn metanol ville det kræve 20 mio. ton

555 km bred zone skal forhindre snyd med CO2-kvoter
Hvordan sikrer EU sig mod snyd og skibe, der fremover sejler til eksempelvis Marokko for at undgå at betale CO2-kvoter? Svaret ligger i en 555 km stor bufferzone rundt om EU, mener det franske formandskab. De endelige kvoteregler begynder at tage form.
555 kilometer bred zone skal sikre mod snyd med CO2-kvoter
Læs også:
Over halvdelen af skibene er forsinket – men analysehus ser tegn på forbedring
Zeronorth får frisk kapital og amerikansk kapitalfond som medejer
EU-lande blåstempler grøn shippinglov – men flere står klar med en opsang