Maersk udelukker brint som brændstof til containerskibe på den korte bane

Brint ligner indtil videre ikke et bud på fremtidens brændstof for containerskibe, mener Maersk. I stedet giver det mere mening at bruge brint til at lave metanol og ammoniak, siger flådeteknologi-chef til ShippingWatch.
Som det ser ud nu, så kommer der ikke brint i tankene på Maersks containerskibe. | Foto: Amanda Perobelli/Reuters/Ritzau Scanpix
Som det ser ud nu, så kommer der ikke brint i tankene på Maersks containerskibe. | Foto: Amanda Perobelli/Reuters/Ritzau Scanpix

Shippingindustrien leder med lys og lygte efter et brændstof, som kan gøre skibsfarten mere grøn.

Men det bliver næppe brint, som kommer til at afløse den traditionelle bunkerolie i tankene på Maersks containerskibe.

I øjeblikket fylder brint så meget, at skibene vil få plads til færre containere, siger rederiets chef for flådeteknologi. Derfor udelukker Maersk foreløbigt brint som en løsning for de oceangående skibe.

"Vi forventer ikke, at brint i sig selv bliver et relevant brændstof for os i de kommende år, da vores skibe typisk sejler meget lange distancer på den samme tank, og brint fylder rigtig meget i tanken, hvilket giver en negativ effekt på containerskibets lasteevne," siger Ole Graa Jakobsen, head of fleet technology hos Maersk, til ShippingWatch.

"Ligeledes ser vi på nuværende tidspunkt håndteringen af brinten ombord på skibet, hvad enten det er i komprimeret eller flydende form, som en stor teknisk udfordring," lyder det i et skriftligt svar.

Kan indgå i produktionen

Brint er ellers blevet fremhævet af flere som et bud på et mere miljøvenligt skibsbrændstof.

For knap to uger siden fortalte det schweiziske rederi MSC, som er partner med Maersk i 2M-alliancen, at det kigger nærmere på brint. Det gælder både som brændstof, men også som komponent i fremstillingen af andre løsninger.

Det belgiske tankrederi Euronav har også peget på brint som et muligt brændstof til de store supertankere.

Ole Graa Jakobsen er chef for flådeteknologi hos Maersk og en af nøglepersonerne i rederiets mål om at blive klimaneutral i 2050. | Foto: PR / Maersk
Ole Graa Jakobsen er chef for flådeteknologi hos Maersk og en af nøglepersonerne i rederiets mål om at blive klimaneutral i 2050. | Foto: PR / Maersk
 

Indtil videre afviser Maersk at fylde brint i tankene på sine skibe. Men ligesom MSC mener rederiet også, at brint med fordel kan omdannes til biobrændstoffer som eksempelvis metanol og ammoniak.

Ole Graa Jakobsen er desuden åben for at ændre holdning til brint som selvstændigt brændstof.

"Hvis der på længere sigt udvikles tekniske og sikkerhedsmæssigt forsvarlige løsninger for lagring af brint uden at komprommitere lasteevne, så kunne brint komme i spil som drivmiddel for containerskibe," siger han.

Er partner i brintfabrik

Maersk har tidligere udpeget metanol, ethanol og ammoniak som de tre mest lovende bud på fremtidens skibsbrændstof.

Rederiet er desuden partner i et stort anlagt projekt på dansk jord, som bl.a. skal bruge brint til at udvikle mere miljøvenligt brændstof til skibe, fly og biler.

Det danske vindmølleselskab Ørsted står i spidsen for projektet, som sigter mod at fremstille grønt brændstof i industriskala på fabrik i Københavnsområdet.

Blandt de andre partnere finder man også logistikoncernen DSV Panalpina, færgerederiet DFDS og flyselskabet SAS.

Maersk-chef udpeger det største benspænd for den grønne omstilling

En myriade af projekter arbejder for det ultimative mål: Et klimaneutralt skib

Partnere bag brintfabrik i København vil investere trecifret millionbeløb 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også