ShippingWatch

Langt de fleste skrotskibe endte på strandene i Sydasien sidste år

Hovedparten af alle skibe, som blev ophugget i 2019, blev skrottet på et strandværft i Bangladesh, Pakistan eller Indien. 26 arbejdere mistede desuden livet, viser tal fra ngo'en Shipbreaking Platform.

Billedet viser ophugningen af et skib i Gadani i Pakistan. Det er taget i 2018. Foto: Akhtar Soomro/Reuters/Ritzau Scanpix

Langt de fleste skibe, som blev ophugget sidste år, endte på strandene i Sydasien.

En ny opgørelse fra ngo'en Shipbreaking Platform viser, at 469 ud af 647 ophuggede skibe blev skrottet på et beaching-værft i Bangladesh, Pakistan eller Indien.

Den mest populære destination var Bangladesh, som er berygtet for at have de værste forhold for arbejderne og miljøet.

Når et skib ophugges efter beaching-metoden bliver det sejlet op på stranden i høj fart, hvor det bliver skåret i stykker i tidevandszonen. Sikkerheden varierer meget fra anlæg til anlæg, men det står klart, at metoden er livsfarlig for arbejderne og bidrager til forurening.

I 2019 har Shipbreaking Platform, som kæmper for at forbyde beaching, registreret 26 dødsfald. 24 skete i Bangladesh, hvor skibene bliver ophugget i kystområde Chattogram, som tidligere gik under navnet Chittagong.

Der skete også et dødsfald på et værft i Indien, Shree Ram, som Maersk arbejder tæt sammen med. Dødsulykken skete ikke, mens et Maersk-skib blev ophugget, men det danske rederi har tidligere fremhævet værftet som et godt eksempel på ansvarlig ophugning.

I 2019 har Maersk fået ophugget mindst fire skibe i Alang. Det drejer sig om skibene Cecilie, Claes, Clara og Thomas, som indtil sommeren 2018 sejlede under dansk flag.

Skibene er i øjeblikket genstand for en undersøgelse hos Miljøstyrelsen, som forsøger at finde ud af, hvorvidt Maersk har brudt de europæiske regler for ophugning. Maersk afviser at have gjort noget forkert.

Ser man på de skibsejernes nationaliteter, så har redere fra Forenede Arabiske Emirater og Grækenland sendt flest skibe til ophugning i Sydasien.

Teekay efter politianmeldelse af ophugning: "Vi har intet at skjule"

Her er Maersks svar til myndighederne i sagen om flagskifte på skrotskibe

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere