ShippingWatch

Sydbank: DSV står som mest oplagte køber af DB Schenker

DSV tegner sig som den mest oplagte køber af DB Schenker, vurderer Sydbank-analytiker Mikkel Emil Jensen. Prisen kan lande på over 100 mia. kr.

Foto: Lars Krabbe/Foto: Lars Krabbe/Ritzau Scanpix

DSV står som det mest oplagte bud på en køber af Deutsche Bahns logistikforretning, DB Schenker, hvilket kan blive Danmarkshistoriens største opkøb og sende det Hedehusene-baserede selskab op som verdens største logistikselskab.

Det vurderer Sydbanks DSV-analytiker, Mikkel Emil Jensen, over for MarketWire, efter rygter fredag bragt af Reuters om, at den tyske regering har givet grønt lys til et frasalg af DB Schenker fra Deutsche Bahn.

Værdiansættelsen vurderes af kilder i finansverdenen til at være i omegnen af 12-20 mia. euro svarende til 90-150 mia. kr., fremgår det af fredagens artikel fra Reuters.

Rygter om den tyske regerings interesse i at sælge har floreret i mere end et år, hvor de første gang blev bragt af Manager Magazin i august sidste år. I februar bragte Bloomberg News rygter om, at Deutsche Bahn forbereder et salg eller en børsnotering af DB Schenker.

”Det er interessant i både min optik og i markedets, da DSV kunne være en oplagt køber, hvis det bliver sat til salg,” siger Mikkel Emil Jensen, der blandt andet henviser til, at DSV er uofficielle verdensmester i opkøb med en historisk stærk værdiskabelse ved opkøb.

”Det er noget investorerne vil tage positivt i mod, såfremt det lykkes,” vurderer analytikeren.

Sydbanks analytiker vurderer, at det er et godt tidspunkt for den tyske stat at sælge DB Schenker, da indtjeningen er rekordhøj i øjeblikket.

”Omvendt kigger vi ind i en periode med lavere vækst. Den høje indtjening er der heller ikke nogen, der regner med kan vare ved og det trækker også ned, at vi kigger ind i en periode med recession.”

Prisen kan lande på over 100 mia. kr.

Prisen vil lide under det nuværende miljø med invasionen af Ukraine, risikoen for recession, stigende renter, stigende inflation og energikrise.

”Det tynger alt andet lige prisen, som jeg vurderer vil lande over 100 mia. kr., hvis DSV er køber,” siger Mikkel Emil Jensen.

Med et opkøb af DB Schenker vil det sikre DSV titlen som det største logistikselskab i verden, og det vil også være det største opkøb i dansk erhvervshistorie.

”Selv hvis vi lander nede i de lavere priser, der er blevet nævnt, vil det være et historisk stort opkøb,” vurderer analytikeren.

I øjeblikket sidder Carlsberg stadig med rekorden med det 76 mia. kr. store opkøb af Scottish & Newcastle i 2008.

Med et opkøb vil DSV gå forbi både tyske DHL, der er ejet af Deutsche Post, samt den schweiziske konkurrent Kuehne + Nagel, som verden største logistikselskab.

”Det er ikke et mål for DSV, at være de største. Det er dog klart, at skala og netværk er afgørende i den industri,” fremhæver Mikkel Emil Jensen.

Maersk ses ikke som budgiver

DSV ses ifølge Sydbanks analytiker, som det mest oplagte bud på en køber af DB Schenker, hvor Kuhne + Nagel også kan blande sig.

”Der er også nogle, der snakker om Mærsk. Det tror jeg dog ikke på. Det er ikke deres strategi. Maersk har ikke intention om at lave store opkøb for volumens skyld,” pointerer analytikeren.

Maersk har ifølge Mikkel Emil Jensen interesse i at købe selskaber, der er skalerbare og så bruge deres egne volumener og egne kunder, og så vokse derfra.

”Det har været færdigheder og it-systemer og at få fuldendt deres logistikkæde, der har været argumentet bag de seneste opkøb. Det vil sige, at holde kunden i hånden fra A til Z,” siger Mikkel Emil Jensen.

Deutsche Bahn kan også børsnotere DB Schenker, hvilket ifølge Mikkel Emil Jensen kan betyde en lavere pris.

Argumentet for DSV som køber af DB Schenker vil ifølge Sydbanks analytiker blandt andet være, at det danske selskab kan skabe de største synergier ved et opkøb og derfor kan give en bedre pris, end den tyske stat kan få via en børsnotering.

”Der vil være et potentielt forklaringsproblem over for det tyske folk, hvis man siger ”nej” til DSV til fordel for en børsnotering,” vurderer Mikkel Emil Jensen.

I den tyske regering vil der ifølge analytikeren nok være noget modstand for at sælge til DSV eller andre aktører i industrien, da de ventes at ville rive forretningen fra hinanden.

”Det taler for en børsnotering. Det samme gør det, hvis den tyske regering også vil have en smule ejerskab efterfølgende. For DSV vil eje det hele,” fremhæver Mikkel Emil Jensen.

DSV står stærkest, som opkøber i industrien, vurderer Mikkel Emil Jensen, der dog vurderer, at det danske selskab ikke vil lave opkøb for enhver pris, da det også skal skabe værdi.

De seneste opkøb DSV har lavet, har ifølge Sydbanks analytiker især været fokuseret om selskaber med en stor andel inden for luft- og søfragt.

I 2021 udgjorde DB Schenkers Air & Sea-forretning 13 mia. euro ud af en samlet omsætning på 23,4 mia. euro - svarende til 55,6 pct. Til sammenligning udgjorde DSV’s Air & Sea-forretning 71,7 pct. af sidste års samlede omsætning på 177,4 mia. kr.

”DB Schenker har ikke lige så meget Air & Sea, som de seneste opkøb. Det er der, DSV er stærkest,” pointerer Sydbanks analytiker.

En kapitalfond vil også splitte DB Schenker ad, men DSV ventes ifølge Mikkel Emil, at kunne gøre det mere blødt. Der vil dog formentlig stadig være fyringer.

”Her vil børsnoteringen være mere fordelagtig for at bevare DB Schenker, som de er. Men det vil være med en lavere pris. Der skal de så ud at forklare for de tyske borgere, at de har sagt nej til X antal milliarder,” pointerer Mikkel Emil Jensen.

Medier: Tysk regering har besluttet at sælge DB Schenker

DSV-topchef om opkøbsstrategi: I bund og grund handler det om mennesker

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Rederier er usikre på de kommende CII-regler for skibes CO2-udledninger. Ammoniak kan blive vigtigt brændstof, men kræver enorm produktion. Nye EU-sanktioner mod Rusland kan omgås, siger advokat. Og Norden undgår straf i sag om falske logbøger.

Carsten Mortensens Dee4 Capital sælger ud igen

Dee4 Capital Partners med tidligere Norden- og BW Group-topchef Carsten Mortensen sælger endnu et tankskib - denne gang til græsk skibsreder og lander millionfortjeneste, viser tal i VesselsValue.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs