Eurotunnel skal ophøre med færgefart fra Dover

Eurotunnel skal ophøre med at drive færgefart fra havnen i Dover og afhænde aktiver knyttet til færgedriften inden for en periode på seks måneder, ifølge en meddelelse fra DFDS.
Foto: DFDS
Foto: DFDS

Den endelige afgørelse fra den engelske konkurrencemyndighed (Competition Commission) vedrørende Eurotunnels køb af visse aktiver fra det tidligere SeaFrance blev offentliggjort tidligere i dag.

Af afgørelsen fremgår det ifølge DFDS, Eurotunnel skal ophøre med at drive færgefart fra havnen i Dover og afhænde aktiver knyttet til færgedriften inden for en periode på seks måneder.

Eurotunnel vil appellere konkurrence-afgørelse 

Afgørelsen betyder ikke umiddelbart ændringer i det danske rederis forventinger til resultatet i 2013.

Tre færger indsat

Det er Eurotunnels datterselskab, My Feryy Link, der til DFDS store overraskelse indsatte færgerne på Dover-Calais sidste år, som nu har fået myndighedernes nej til operationen. På det seneste har flere ting peget i retning af dagens afgørelsen. Eurotunnel har derfor for nylig vidt sig villige til at adskille sit My Ferry Link på Den Engelske Kanal fra sin kerneforretning som operatør af tunnelen under kanalen for at imødekomme de britiske konkurrencemyndigheder, men åbenbart uden at det har ændret afgørelsen.

DFDS har ikke lagt skjul på, at markedet har været væsentligt presset, siden Eurotunnel kastede sig ind på ruten med tre færger.

MyFerryLink: Fremgang hver eneste dag i første kvartal 

"Vi er glade for, at de engelske konkurrencemyndigheder tilsyneladende vurderer situationen nogenlunde på samme måde, som vi gør. De har egentlig indikeret, at Eurotunnel skal frasælge de her skibe og kappe båndet til My ferry link. Men der er ingen tvivl om, at for os at se, er det en positiv udvikling," sagde DFDS' topchef Niels Smedegaard i marts.

Tabte betydeligt

"Det er ikke nogen hemmelighed, at vi taber ganske betydelige penge dernede, og sådan noget er ikke holdbart i længden," sagde Smedeggard til ShippingWatch efter det seneste regnskab.

Kampen om Den Engelske Kanal startede for præcis et år siden da det lykkedes Eurotunnel at erhverve de tre færger fra det tidligere grundstedte rederi SeaFrance, som så efterfølgende blev indsat på Dover-Calais, som kun blev besejllet af DFDS og P&O Ferries.

Eurotunnel forsvarer Kanal-aktiviteter 

"Der er ingen tvivl om, at det her ikke er, hvad vi havde håbet på. Vi er fortsat en smule påvirket af hele forløbet op til lukningen af SeaFrance, hvor der var involveret statsmidler og alt mulig andet. Vi havde håbet på, at markedet nu endelig havde fundet et nyt leje. Nu må vi se, hvad det er for en konstruktion, hvordan det skal drives, med hvilke midler og hvem, der skal finansiere det. Indtil det er på plads, må vi afvente. Er det fair og lige konkurrence, tager vi det med. Er det ikke det, begynder vi for alvor at få bekymringer, hvis det begynder at lugte af statslige og regionale tilskud," sagde Niels Smedegaaard, CEO i DFDS, til ShippingWatch efter afgørelsen.

Afgørelse i oktober

DFDS har omkring 18 procent af markedet, mens P&O Ferries anslået har 30 procent .

Det fransk-engelske Eurotunnel har hele tiden afvist, at den frie konkurrence blev sat ud af kraft, når det via selskabet Eurotransmanche indsatte de tre tidligere Seafrance-færger på ruten. Tværtimod, har selskabet fastslået, at der er basis og behov for, at flere aktører kommer ind på markedet.

DFDS: Vores tab på Kanalen er betydelige og uholdbare 

Allerede i oktober indgav den britiske myndighed for konkurrence, Office of Fair Trading, sagen til Competition Commission til yderligere undersøgelse. Det skete på grund af bekymring om, at købet kan skævvride konkurrencen i Den Engelske Kanal.

Eurotunnel har mulighed for at appellere afgørelsen fra de engelske konkurrencemyndigheder, men grundet den klare afgørelse torsdag, venter DFDS
ikke, at det vil ændre på udfaldet.
"Der er mulighed for at appellere, og det er vores forventning, at Eurotunnel per automatik gør det. Nu må vi vente at se, men vi er trygge ved, at man klart fastholder afgørelsen. Der er ikke nogen rysten på hånden fra konkurrencemyndighederne i den her afgørelse. En appel kan typisk afgøres på to til fire måneder, så Eurotunnels drift kan formentlig være afviklet inden for de seks måneder alligevel, siger Niels Smedegaard til Ritzau Finans.

DFDS affinder sig med stagnerende marked

DFDS fik minus på 118 mio kr i første kvartal 2013

DFDS: Forbyd Eurotunnels færger i 10 år

Eurotunnel slås for at bevare kanalfærger 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også