ShippingWatch

Messerschmidts anklager skal føre spektakulær sag mod Dan-Bunkering

En af Danmarks mest erfarne anklagere skal føre straffesagen mod bunkerselskabet Dan-Bunkering, Bunker Holding og dets topchef, Keld Demant. Anklageren går efter bøde og fængselsdom i sagen, der går i gang i næste måned. Forsvaret er også på plads.

Foto: PR / Bunker Holding

Det bliver en af Danmarks mest erfarne anklagere, der i straffesagen mod Dan-Bunkering, Bunker Holding og topchefen Keld R. Demant skal forsøge at få de tiltalte dømt for overtrædelse af straffeloven og EU's sanktioner mod Syrien.

I front i straffesagen mod de to olieselskaber står senioranklager Andreas Myllerup Laursen fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK - også kendt som bagmandspolitiet), erfarer ShippingWatch.

Han er ikke hvem som helst, da han er anklageren, der i sidste måned fik Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt idømt seks måneders betinget fængsel for svig med EU-midler og dokumentfalsk i den såkaldte Meld- og Feld-sag. Dommen er anket.

Andreas Laursen har været anklager i 19 år – heraf næsten ni år hos bagmandspolitiet – og vil i Dan-Bunkering-sagen blive sekunderet af senioranklager Anders Dyrvig Rechendorff, der også er fra bagmandspolitiet.

Andreas Myllerup Laursen oplyser til ShippingWatch, at han ikke vil kommentere sagen forud for, at den går i gang ved retten i Odense den 26. oktober.

Går efter bøde og fængselsdom

Men bagmandspolitiet har tidligere, da tiltalen mod Dan-Bunkering, Bunker Holding og administrerende direktør i Bunker Holding, Keld R. Demant, blev rejst, forklaret, hvad sagen drejer sig om, og dermed hvilken eventuel straf, de tiltalte risikerer, hvis de bliver dømt efter anklageskriftet:

Bøde til selskaberne og en fængselsstraf til topchefen.

Selskaberne og topchef Keld R. Demant er havnet på anklagebænken, fordi myndighederne mener, at de enten vidste eller havde formodning om, at en række salg af flybrændstof til det russiske militær i Middelhavet havde det borgerkrigshærgede Syrien som endestation. Dermed brød de ifølge anklagemyndigheden EU's sanktioner og straffelovens paragraf 110c.

Det er vores vurdering, at handlerne med de russiske selskaber er en overtrædelse af EU’s sanktioner. Det er selvsagt en meget alvorlig sag, hvis man som dansk virksomhed overtræder EU-sanktioner

Per Fiig, statsadvokat hos SØIK

»Det er vores vurdering, at handlerne med de russiske selskaber er en overtrædelse af EU’s sanktioner. Det er selvsagt en meget alvorlig sag, hvis man som dansk virksomhed overtræder EU-sanktioner, der er indført mod et andet land på baggrund af en meget kritisk og alvorlig situation,« sagde Per Fiig, fungeriende statsadvokat hos SØIK i forbindelse med tiltalen i november sidste år.

Bunker Holding, Dan-Bunkering og Keld R. Demant afviser anklagerne og har ingen kommentarer til sagen forud for dens begyndelse i næste måned.

Erfarne forsvarsadvokater på plads

ShippingWatch erfarer, at de tiltalte har allieret sig med et hold erfarne forsvarsadvokater fra tre forskellige advokathuse:

Dan-Bunkering vil blive repræsenteret af advokat, partner Jakob Skude Rasmussen fra Gorrissen Federspiel, der i øvrigt har advokat og partner Peter Appel siddende i bestyrelsen for Bunker Holding.

Bunker Holdings forsvar i sagen skal føres af advokat, partner Henrik B. Sanders fra Mazanti-Andersen bl.a. kendt fra en række sager om økonomisk kriminalitet (Memory Card Technology, Samson Bank samt Thorsen-Trads-sagen).

Keld R. Demant, adm. direktør i Bunker Holding og bestyrelsesmedlem i datterselskabet Dan-Bunkering, vil i sagen blive forsvaret af advokat, partner Hanne Rahbæk fra Nyborg & Rørdam.

De tiltalte har tidligere til ShippingWatch sagt, at de ser frem til at fremlægge deres side af sagen i retten.

"Som vi hele tiden har fastholdt, er der er intet i vores egne undersøgelser, der har afdækket, at der skulle være personer i Dan-Bunkering eller Bunker Holding, som var vidende om eventuelle brud på EU's sanktioner over for Syrien."

Dan-Bunkering udpeger ny topchef

Bunker Holding-selskab afslutter kontrakt med Forsvaret inden retssag 

Dan-Bunkering-sag skydes i gang til oktober - domstol afsætter 18 retsdage 

Mere fra ShippingWatch

Ugens vigtigste historier på ShippingWatch

En bestemt dag i 2016 kan blive afgørende i Dan-Bunkering-sagen, pres på verdens forsyningkæder får store import-virksomheder til at lede efter alternativer, topchefer ser opsving fortsætte ind i 20'erne, fem Maersk-officerer suspendet.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs