ShippingWatch

NGO-alliance: Sæt sod fra skibe på agendaen for Arktis

Topmødet om Arktis i morgen og torsdag bør sætte skibsfartens forurening af Arktis med sodpartikler på den politiske dagsorden, opfordrer Clean Arctic Alliance. Skibssod forstærker opvarmingen og afsmeltningen af iskappen.

Sodpartikler fra skibe opvarmer isen på Arktis. | Foto: RITZAU SCANPIX/Ritzau Scanpix

Sodpartikler fra skibe, som sejler i Arktis, fremskynder afsmeltningen af iskappen og forstærker dermed opvarmningen af kloden. Sådan lyder advarslen fra 22 NGO'er i Clean Arctic Alliance, som opfordrer regeringerne i Arktisk Råd til at tage truslen fra skibssod op under deres møde i Reykjavik i Island onsdag og torsdag.

Sodpartiklerne (black carbon) stammer fra skibsfartens motorer, der typisk forbrænder tung brændselsolie. Partiklerne forurener atmosfæren, men i Arktis forurener sodpartiklerne desuden isen, fordi de sorte partikler svækker isens evne til at reflektere sollyset. I stedet optager isen solens varme 7-10 gange hurtigere end normalt med det resultat, at isen smelter hurtigere end ellers.

Læs hele artiklen

Få 14 dages fri adgang.
Det kræver intet kreditkort.

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Uenighederne sejrede, da IMO's miljøkomité forsøgte at skabe konsensus om nye klimaindsatser inden for skibsfarten. Maersk er frustreret. En stort tænkt, men kritiseret metanolfabrik i USA med Hafnia som medinvestor smuldrer. Springer konkurrenterne på Maersks Tradelens blockchain-projekt, der nu rulles ud i Kina?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs