ShippingWatch

Norge kan tabe millioner på konkurs i Oceansaver

Statsfonden Investinor forventer at miste hele sin investering efter konkursen i ballastvandleverandøren Oceansaver. Norge kæmpede selv for den udskydelse af reglerne i IMO, som kostede selskabet livet.

Haakon H. Jensen er adm. direktør i den statslige investeringsfond Investinor. Foto: Investinor

Den norske stat kan ende med at tabe et trecifret millionbeløb på konkursen i Oceansaver, som laver systemer til rensning af ballastvand.

Selskabet smed håndklædet i ringen i sidste uge, da investorerne afviste at skyde flere penge i den tabsgivende forretning.

Udfordringen har været, at selv om Oceansaver hele tiden har været godt positioneret med overlegen teknologi for rensning af ballastvand, så er kravene til rensning blevet udsat gentagne gange over mange år"

Haakon H. Jensen, adm. direktør, Investinor
Blandt medejerne var den statslige fond Investinor, som havde investeret 332 mio. norske kr. i Oceansaver siden 2011. Penge, som nu formentlig er gået tabt.

Fondens adm. direktør Haakon H. Jensen fortæller til erhvervsmediet Dagens Næringsliv, at han ikke forventer, at aktionærerne vil få penge ud af konkursboet. Han afslører samtidig, at man uden held har afsøgt markedet for købere til det trængte selskab.

Problemerne i Oceansaver skyldtes især, at tidsplanen for, hvornår skibe skal have installeret systemer til rensning af ballastvand, er blevet udskudt flere gange, selv om reglerne blev vedtaget for 13 år siden.

Seneste udskydelse kom ved et møde i juni i FN's søfartsorganisation, IMO. Her var Norge paradoksalt blandt de lande, der skubbede på for den forsinkelse af reglerne, som endte med at spænde ben for Oceansaver.

"Udfordringen har været, at selv om Oceansaver hele tiden har været godt positioneret med overlegen teknologi for rensning af ballastvand, så er kravene til rensning blevet udsat gentagne gange over mange år. Det har påvirket både markedet og selskabets økonomi negativt," siger Haakon H. Jensen, adm. direktør i Investinor, til Dagens Næringsliv.

Leverandør efter konkurs: "IMO's beslutning var meget skuffende"

Udskydelse af regler for ballastvand knækker leverandør

Desmi om forsinkelse: "Det er meget uheldigt for miljøet og for IMO"

Redere og producenter i åben krig om ballastvand

Alt tyder på en udskydelse af krav til ballastvand

Forsiden lige nu

Sirius-sag kan trække ud i årevis: "Det er komplekst"

Tre uger efter det sidste retsmøde venter Sirius Shipping fortsat på en afgørelse i sagen om brud på udlændingeloven. Der kan dog gå flere år, før sagen bliver afgjort, hvis den ender med at blive sendt videre til EU-Domstolen.

Her er ugens vigtigste historier på ShippingWatch

Ugen på ShippingWatch bød på flere Maersk-overskifter med kapitalmarkedsdag og nye oplysninger om Hamburg Süd. Samtidig præsenterede J. Lauritzen regnskab, mens erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) kom med en markant kritik af sydkoreansk statsstøtte.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere