ShippingWatch

Exxon sagsøger det amerikanske finansministerium

Det amerikanske olieselskab Exxon Mobil har sagsøgt det amerikanske finansministerium i forbindelse med anklager om brud på sanktioner mod Rusland i 2014.

USA's udenrigsminister modtog en venskabsmedalje af Rusland, da han var topchef i ExxonMobil. Foto: Mikhail Klimentyev/AP/Polfoto/Arkiv

Exxon Mobil har sagsøgt det amerikanske finansministerium i forbindelse med anklager om brud på sanktioner mod Rusland i 2014.

Det skriver Financial Times.

Finansministeriet pålagde Exxon Mobil en bøde på 2 mio. dollars (12,8 mio. kr.), den størst mulige, for "uhørte" brud på USA's sanktioner mod Rusland. Bruddene skete, da den nuværende udenrigsminister, Rex Tillerson, var topchef.

Sagen omhandler samhandel med det statsejede russiske olieselskab Rosneft.

Exxon kalder finansministeriets dom for "fundamentalt unfair" og vil med sit søgsmål have dommen stemplet som ulovlig samt have annulleret bøden. Exxon argumenterer for, at sanktionerne ikke dækkede over sine specifikke handler.

Prøv ShippingWatch gratis og få adgang til alle artikler i 14 dage

Sanktionerne blev indført efter Ruslands indlemmelse af Krim-halvøen i 2014 med henblik på at skade præsident Vladimir Putins økonomiske interesser.

Exxon var et af de amerikanske selskaber, som var hårdest ramt af sanktionerne, da det havde indgået en række aftaler med Rosneft fra 2011 til 2013 for projekter i Sibirien og ved Sortehavet.

Alle disse projekter blev blokeret af de amerikanske sanktioner, hvilket kostede Exxon op mod 1 mia. dollars (6,4 mia. kr.)

Den daværende topchef, Rex Tillerson, som præsident Donald Trump udnævnte til udenrigsminister i januar, udtalte i 2014, at Exxon "ikke går ind for sanktioner", skriver Financial Times.

ExxonMobil scorer højere indtjening end ventet

Exxon søger om dispensation fra sanktioner mod Rusland

ExxonMobil fastholder massive investeringer i USA

Forsiden lige nu

Sirius-sag kan trække ud i årevis: "Det er komplekst"

Tre uger efter det sidste retsmøde venter Sirius Shipping fortsat på en afgørelse i sagen om brud på udlændingeloven. Der kan dog gå flere år, før sagen bliver afgjort, hvis den ender med at blive sendt videre til EU-Domstolen.

Her er ugens vigtigste historier på ShippingWatch

Ugen på ShippingWatch bød på flere Maersk-overskifter med kapitalmarkedsdag og nye oplysninger om Hamburg Süd. Samtidig præsenterede J. Lauritzen regnskab, mens erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) kom med en markant kritik af sydkoreansk statsstøtte.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere