ShippingWatch

Statoil-formand: Olie og gas er attraktivt også om ti år

Selv om Statoil har taget store nedskrivninger på blandt andet amerikansk skiferolie og -gas, bliver man nødt til at se på investeringen i et større billede, siger Statoils bestyrelsesformand Øystein Løseth, der tror på udbredelsen af gas.

Der er en fremtid for olie og især gas efter 2025, og så har det ingen betydning, at Statoil for indeværende har måttet nedskrive værdien af aktiverne med 70 milliarder norske kroner for nordamerikanske skiferprojekter.

Det siger Statoils bestyrelsesformand Øystein Løseth i et interview med Dagens Næringsliv.

I interviewet med mediet peger han på, at man må se investeringer i for eksempel nordamerikansk skifergas i et større perspektiv end bare i lyset af den nuværende krise og lave oliepris. Og derfor er det ikke en dårlig forretning af investere i olie og gas i Nordamerika.

"Jeg tror, man må se investeringerne over længere tid. De skal regnes over 30-40 år. Der er ingen tvivl om, at vi er godt positioneret i vældigt gode områder," siger han og tilføjer, at man ikke kan konkludere, at investeringen i amerikansk olie og gas er dårlig, fordi prisen på olie lige nu er lav og har medført nedskrivninger på 70 milliarder norske kroner for de amerikanske aktiviteter.

Svaret er gas

Øystein Løseth tror nemlig, at olieprisen vil gå op, lige som man har set gennem de sidste to måneder, hvor olieprisen er gået fra 27 dollars til 40 dollars.

"I energimarkedet sker tingene vældig hurtigt," siger han og refererer til olieprisen, der lå på 115 dollars tønden på det tidspunkt i 2014, hvor han tiltrådte posten som bestyrelsesformand i Statoil. I dag har den, som ovenfor nævnt, været under 27 dollars.

Øystein Løseth tror også, at der lidt længere ude i fremtiden er behov for den skifergasproduktion, Statoil har købt i USA, og afviser de dystre forudsigelser fra blandt andet BP's tidligere topchef John Browne, der betegner klassiske olieselskaber som stående over for en "eksistentiel trussel", på grund af den globale omstilling mod mere miljøvenlig energiforsyning.

Her kommer gassen ind i billedet, for den vil erstatte kul, og brugen af gas vil fortsætte længe efter, man er holdt op med at bruge olie, siger han til Dagens Næringsliv.

"Man forventede, at gaskraftværker skulle blive den nye energiform i Europa. Men så har både markedet og subsidierne resulteret i, at gaskraftværker ikke er rentable. Jeg tror, det vil ændre sig. Jeg tror på 40 procentsmålet i år 2030 (Klimaaftale om 40 procents reduktion af CO2-udledning i forhold til 1990-niveau, red.), og jeg tror, at prisen på CO2 vil gå op. Derfor tror jeg, at gas bliver meget vigtigere fremover. I 2030 har vi en CO2 pris, som er attraktiv," siger Løseth om gassens potentiale.

Til avisen siger han også, at Statoil ønsker at lede efter olie i 2025 og derefter, hvor den projicerede produktion fra norsk sokkel vil falde.

Statoil: Markedet tidligst i balance om et halvt år

Lave oliepriser har ramt Statoil hårdt i 2015

 

Statoil satser på oliejagt i Barentshavet i 2017

Forsiden lige nu

Oljefondet klar med miljøkrav til shipping inden sommerferien

Rederier og virksomheder i øvrigt skal leve op til en række menneskerettighedskrav for, at verdens største private investor, norske Oljefondet, vil eje aktier i det. Nu kommer krav til selskabernes miljøpolitik, som især shippingindustrien kan komme til at mærke.

Fortescues resultat næsten halveret

Det australske mineselskab Fortescue fik et resultat efter skat på 681 mio. dollars i anden halvdel af forskudt regnskabsår og gik 44 pct. tilbage sammenlignet med perioden året før, viser en opdatering.

Kartelsag koster norsk shippingselskab milliarder

Wallenius Wilhelmsen Logistics har indgået forlig med EU-Kommissionen og betaler nu to mia. norske kroner i bøde i langvarig kartelsag. Det er en del af en bøde på 400 mio. euro til i alt fire rederier.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere