ShippingWatch

Rolls-Royce Marine udraderer sit overskud i 2015

Faldende efterspørgsel fra offshore olie- og gasmarkederne tager godt for sig af overskuddet i Rolls Royces afdeling for marineaktiviteter. Ingen udsigt til bedring i 2016, skriver leverandøren i sit regnskab.

Foto: Rolls Royce PR

Rolls Royce Marine tager et hug på 94 procent af overskuddet før finansielle tjenester i regnskabet for 2015. Derfor har Marine kun skabt et overskud på 15 millioner britiske pund (ca. 145 millioner kroner) for hele 2015, skriver selskabet. Årsagen skal findes i skrumpende volumener, faldende omsætning og udgifter til restrukturering inden for de maritime ydelser og produkter.

Det fremgår af årsregnskabet for Rolls Royce.

For 2015 kunne Rolls Royce udover en stærkt faldende profit notere et fald i omsætningen i Marine på 16 procent til 1,324 milliarder pund (12,8 milliarder kroner) for 2015.

Rolls-Royce nedskriver offshore med en milliard kroner

Den faldende aktivitet inden for Marine var dog ventet allerede sidste år, hvor Rolls Royce i maj og november offentliggjorde spareplaner for hele koncernen, der skulle finde mellem 150 til 200 millioner pund (1,5 - 1,9 milliarder kroner) i besparelser per år, startende fra 2016. Som en del af spareprogrammet bliver der tyndet ud i toppen, hvor de to øverste ledelseslag skal reduceres med 20 procent, fremgår det af regnskabet.

På gulvet er mere end 600 ansatte blevet fyret fra Marine for at vende udviklingen til en bedre forretning, og 400 ventes at blive fyret inde for den nærmeste fremtid. I regnskabet fremgår det, at der er fyret 2.500 mand tilsammen i de to afdelinger Aerospace og Marine, og at den fulde effekt af spareprogrammerne ventes at indtræde i 2017.

Intet godt nyt i 2016

Udsigterne for 2016 har ikke ændret sig siden 2015, hvor de massive spareplaner blev sat i værk, fremgår det af regnskabet.

"Vores udsigter for 2016 er uændrede i forhold til det udsyn vi havde i november 2015. Gruppens omsætning ventes at falde en smule fra 2015, hvilket delvis vil afspejle pris og volumeneffekt i Civil Aerospace og den fortsatte svaghed i offshore Marine markeder."

Yderligere står der om markedsudsigterne specifikt for Marine:

"Udfordrende markedsudsigter for 2016, anført af reduceret efterspørgsel i offshore olie- og gasmarkeder."

ShippingWatch interviewede i slutningen 2015 President Commercial Marine Helge Gjerde, der satte ord på, hvordan man ville vende den negative udvikling i Marine.

"Vores svar er to-sidet. For det første er vi ved at restrukturere vores Marine-division, så den bliver mere effektiv og med en optimal omkostningsbase. For det andet forbereder vi os også på det næste opsving , mens vi håndterer nedgangen i offshore-markedet," sagde han.

Afhængigheden af oliebaseret offshore skulle være mindre, påpegede Helge Gjerde.

"Vi er overbeviste om at offshore-markedet kommer igen, men vi positionerer os også inden for fiskeri, short sea shipping, krydstogtsskibe, yachts og inden for diverse nationale søværn. Men vi må heller ikke glemme de tilstødende offshore-markeder så som vindmøllepark support og deep sea mining," siger han.

Marine udgør 10 procent af omsætningen i Rolls Royce Group.

Rolls Royce sender over 400 ansatte på tvungen ferie

Rolls-Royce spreder forretningen efter hårdt offshore-hug

Rolls-Royce nedskriver offshore med en milliard kroner

 

 

 

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere