ShippingWatch

Mineselskabet Vale får genåbnet vigtig udskibningshavn

En brasiliansk dommer har besluttet, at Vale igen må bruge en brasiliansk udskibningshavn for kul og jernmalm, der blev lukket efter politiets miljøundersøgelser af vand- og luftkvalitet i havnen. Det skriver Reuters.

Vale har fået rettens ord for, at udskibningshavnen i Tubarao nær Vitoria, Brasilien atter skal åbnes, så Vale kan fragte kul og jernmalm ud af landet. Det siger Vales advokat Sergio Bermudes til Reuters.

Afgørelsen, der kommer kun fire dage efter, at retten lukkede for al Vales eksport ud af samme havn, kommer dog med en betingelse: Inden for 60 dage skal Vale fremlægge en plan for, hvordan Vale kan løse miljøproblemerne i havnen.

De tunge aktiviteter med jernmalm, kul og også stol støver angiveligt til gene for beboerne i havnens omegn, og det var ifølge Reuters også det, der sammen med forurening af vandet i havnen, fik politiet til at lukke havnen og efterfølgende fik en dommer til at kræve, at miljøproblemet blev løst, før havnen atter kunne åbnes.

Det står ikke klart, hvorfor havnen er blevet åbnet igen, dog med krav om en plan for oprydning. Det kan dog oplyses, at dagbøden for at trodse lukningen af havnen var en 2/30-del af Vales og ArcelorMittals månedlige omsætning. De to firmaer bruger begge havne til tung industri og blev indledningsvis begge gjort ansvarlige for miljøtilstanden.

ArcelorMittal er verdens største stålproducent, men afviste at have noget at gøre med driften af havnen, som den dog benytter til at drive stålværk og modtage kul og skibsstål fra Vales ende af havnen.

Vale blev klemt på en tredjedel af output

Vale er i forvejen hårdt presset af lave råvarepriser og faldende efterspørgsel, samtidig med at selskabet har pådraget sig et søgsmål på fem milliarder dollars fra den brasilianske stat, for sammen med joint venture-partneren BHP Bilington at være ansvarlig for, at en dæmning brast i netop Minas Gerais i oktober i år. En ulykke, der dræbte 17 mennesker, ødelagde vandforsyningen til titusinder og ødelagde natur og dyreliv på hundrevis af kvadratkilometer.

Ifølge en meddelelse fra HSBC til sine kunder, ville en fortsat lukning af havnen have betydet, at Vale måtte standse al minedrift i det bagvedliggende område Minas Gerais, der dagligt sender 200.000 tons materiale ned til havnen.

Tubarao er vigtig for Vale, da den står for en tredjedel af hele minegigantens output af jernmalm og i de første ni måneder af 2015 udskibede 82,5 millioner tons jernmalm til stålværker verden over.

Vale låner milliarder i nødfinansiering

Pressede mineselskaber må spænde bæltet ind igen

Mineselskaber opkrævet 37 mia kr efter bristet dæmning

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere