ShippingWatch

Så olieprisen bunden i sidste uge?

Olieprisen nappede i slutningen af sidste uge den største fremgang i syv år. De kommende dage vil vise, hvorvidt vi har set bunden på prisen, skriver Global Risk Management, mens saudiske udtalelser hiver prisen ned.

Foto: /ritzau/Jacob Ehrbahn

Fredag steg olieprisen og samlet sluttede de to sidste dage i sidste uge med den største prisfremgang i syv år. Mandag morgen steg prisen fortsat, men hvorvidt det er et udtryk for, at de omkring 28 dollars skal ses som bunden for oliedrattet, er endnu for tidligt at sige, mener Global Risk Management i en analyse mandag. Det vil de kommende dag afgøre, lyder det om prisen, der mandag morgen lå på omkring 32 dollars.

"Priserne blev støttet af det kolde vintervejr verden over, som øger forventninger om øget olieforbrug til varme. Fredag så man desuden en tilbagegang af aktive borerigge i USA, hvor tal fra Baker Hughes viste en tilbagegang på fem procent for aktive borerigge til 510, hvilket er det laveste siden 2010," skriver Global Risk Management.

At der fortsat er stor ustabilitet for olieprisen, viser en pressekonference mandag formiddag, hvor bestyrelsesformand i Saudi-Arabiens statslige olieselskab Aramco Khalid Al-Falihs sagde, at selskabet fortsat vil investere i olie og gas, hvilket sendte olieprisen ned.

Khalid Al-Falih fortalte blandt andet, at Aramco ikke er ansvarlig for den lave oliepris og understregede, at Saudi-Arabiens udbud er knyttet til slutbrugernes efterspørgsel. Aramco vil opretholde investeringsniveauet i olie- og gasprojekter, og på trods af den lave oliepris har Aramcos investeringskapacitet ikke ændret sig, sagde bestyrelsesformanden.

Prøv ShippingWatch gratis og få adgang til alle artikler i 40 dage

Udtalelserne har skabt bekymring for, at overforsyningen på oliemarkedet er kommet for at blive, og det har sendt olieprisen ned med fem procent i løbet af mandag formiddag, hvorefter en tønde WTI koster 31,00 dollars. Prisen toppede i de tidlige morgentimer omkring 32,52 dollars. Prisen på Brent-olie koster ligeledes knap 31 dollars mandag formiddag efter et fald på godt 5,5 procent på mindre end tre timer.

Khalid Al-Falih fortalte desuden, at Aramco overvejer flere muligheder - blandt andet en børsnotering af en andel af virksomheden eller et salg af aktier i selskabets downstream-operationer.

"De saudiske nyheder vil sikkert give en smule bekymring for at produktionen fortsat vil være stærk. Den primære årsag til, at olien taber damp, kommer stadig fra det faktum, at markederne lider af overudbud," siger Daniel Ang, investeringsanalytiker hos Phillip Futures, til Bloomberg News.

Welltec med på Moody's sorte liste

Raterne følger faldende olie- og bunkerpriser

IEA advarer om tikkende bombe under olieprisen

Forsiden lige nu

Oljefondet klar med miljøkrav til shipping inden sommerferien

Rederier og virksomheder i øvrigt skal leve op til en række menneskerettighedskrav for, at verdens største private investor, norske Oljefondet, vil eje aktier i det. Nu kommer krav til selskabernes miljøpolitik, som især shippingindustrien kan komme til at mærke.

Fortescues resultat næsten halveret

Det australske mineselskab Fortescue fik et resultat efter skat på 681 mio. dollars i anden halvdel af forskudt regnskabsår og gik 44 pct. tilbage sammenlignet med perioden året før, viser en opdatering.

Kartelsag koster norsk shippingselskab milliarder

Wallenius Wilhelmsen Logistics har indgået forlig med EU-Kommissionen og betaler nu to mia. norske kroner i bøde i langvarig kartelsag. Det er en del af en bøde på 400 mio. euro til i alt fire rederier.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere