ShippingWatch

IEA: Markedet risikerer at drukne i olie

Oliemarkederne risikerer at drukne i et overudbud af olie, som kan sende olieprisen yderligere ned. Det vurderer Det Internationale Energi Agentur, IEA, i en analyse, skriver Bloomberg News.

Oliemarkederne risikerer at drukne i et overudbud af olie, som kan sende olieprisen yderligere ned. Det vurderer Det Internationale Energi Agentur, IEA, i en analyse, skriver Bloomberg News.

IEA trimmer samtidig sit estimat for den globale efterspørgsel efter olie, som følge af en afdæmpning af væksten i Kina. Agenturet venter nu, at den globale efterspørgsel vil ligge på 95,7 millioner tønder om dagen i 2016, hvilket svarer til en vækst i efterspørgselen på 1,2 millioner tønder om dagen, eller 1,3 procent, mod 1,7 millioner tønder i 2015.

Samtidig vil udbuddet stige.

Prøv ShippingWatch gratis og få adgang til alle artikler i 40 dage

Mens landene uden for Opec ventes at sænke produktionen med 0,6 mio. tønder om dagen i år, så vil Irans comeback til markedet have lukket det hul allerede i midten af 2016. Efter at de vestlige sanktioner mod landet blev løftet i weekenden, har Iran insisteret på, at man vil være i stand til at sende 500.000 tønder olie ud på markederne om dagen. IEA vurderer, at omkring 300.000 tønder olie vil blive sendt ud på markederne i slutningen af første kvartal.

Alt i alt vurderes første halvår at byde på et overudbud på 1,5 mio. tønder om dagen, skriver Bloomberg.

"Mens tempoet, hvormed lagrene opbygges, aftager i anden halvdel af året, da udbuddet fra ikke-Opec-landene falder, så kan oliemarkedet drukne i overudbud, hvis ikke der sker forandringer," skriver IEA ifølge Bloomberg og advarer direkte om risiko for nye prisfald.

Clarksons Platou: Iran-aftale kan booste tankrater med 15.000 USD

Prisen på en tønde nordsøolie, Brent, ligger tirsdag 2,6 pct. højere i 29,26 dollars. Stigningen kommer dog fra et meget lavt niveau, idet prisen på en tønde Brent natten til mandag nåede det laveste niveau i 12 år i 27,67 dollars.

Lykkes det Iran at nå målsætningen om at øge olieeksporten til omkring én million tønder olie om dagen i løbet af de kommende år, kan de voksende mængder olie i markedet under de nuværende markedsvilkår booste raterne for VLCC'erne 10.000-15.000 dollars om dagen, vurderede analytiker Frode Mørkedal i Clarksons Platou forleden.

Iran-aftale sender olien i laveste niveau i over 12 år

Efter nedsmeltning: DNB forventer højere oliepris i 2016

Forsiden lige nu

Nu svarer Skat på kritik i omdiskuteret retssag

En ny dom i Østre Landsret mod fem Clipper-ejede rederiselskaber gav Skat medhold i principiel sag om tonnageskat. "Forvaltningen af den gunstige skatteordning er uændret," forklarer Skat om sagerne over for ShippingWatch efter kritik af Skats fremgangsmåde.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere