ShippingWatch

Vale låner milliarder i nødfinansiering

Den brasilianske minegigant vil låne tre milliarder dollars i nødfinansiering fra kreditfaciliteter for at sikre selskabets likviditet, skriver Wall Street Journal.

Foto: Vale

Der er brug for nødfinansiering hos det brasilianske mineselskab Vale, der vil låne tre milliarder dollars eller 20,7 milliarder danske kroner for at styrke likviditeten og betale obligationslån, der udløber i denne måned, skriver Wall Street Journal. Ifølge avisen løftede mineselskabet ikke sløret for, hvor høj en rente lånet er optaget til, men at yderligere to milliarder dollars var tilgængelige.

Pengene skal bruges til at betale for udvidelser af projekter, og Vale gør brug af sine kreditfaciliteter, fordi det ikke har været muligt at generere penge fra salg af aktiver. Med prisfaldet på råvarer er bankernes interesse for aftaler i industrien også dalet, og det har skabt problemer for flere mineselskaber, som nu kæmper for at betale udvidelser af miner, som blev sat i gang, da markederne så helt anderledes ud, skriver Wall Street.

Eksempelvis er det ikke lykkedes Vale at gennemføre et salg af en andel i en kulmine i Afrika til japanske Mitsui, da mineselskabet ikke har været i stand til at rejse finansiering til at lukke handlen tilbage fra 2014. Var det lykkedes, havde Vale fået tre milliarder dollars på balancen.

"Det lover ikke godt for (Vale) at bruge den her facilitet," siger Klaus Spielkamp, der er obligationsanalytiker hos mæglerselskabet Bulltick Capital Markets med latinamerikansk fokus.

Prøv ShippingWatch gratis og få adgang til alle artikler i 40 dage

Ikke kun Vale er presset af nedturen på råvaremarkederne, det samme gælder konkurrenter som BHP Billiton og Rio Tinto, som er under pres for at finde besparelser eller reducere tilbagebetalingen til investorerne. Mineselskaberne skal vende sig til en ny virkelighed, hvor Kina ikke længere kan stå for en evigt voksende efterspørgsel, lød det for nylig fra Lourenco Goncalves fra Cliffs Natural Resources til Wall Street Journal.

Sikkert er det, at Vales investeringer er skåret dramatisk ned for de kommende år. Brasilianerne vil i år investere for 6,2 milliarder dollars, eller hele to milliarder dollars mindre end sidste år. Eller som det lød fra CEO Murilo Ferreira på et investormøde:

"Vi skal nok komme over udfordringerne og skabe en platform for et mere konkurrencedygtigt selskab de kommende år."

Har verden set den sidste Valemax-nybygning?

Pressede mineselskaber må spænde bæltet ind igen

Rio Tintos CEO forudser konkurrenters fald

Minegiganter skærer milliarder af investeringerne

Forsiden lige nu

Nye skibsruter gennem danske farvande klar i 2020

Udviklingen med større skibe gør det nødvendigt at etablere nye skibsruter i Skagerrak og gennem Kattegat, der årligt besejles af 70.000 skibe. Søfartsstyrelsens forslag kan træde i kraft i 2020.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere