ShippingWatch

Nordjysk klynge fastholder troen på Norge

"Det skal nok gå." Den nordjyske klynge frygter ikke for offshorekrisen i Norge, hvor rigge og supplyskibe jævnligt hives ud af markedet.

Foto: COSL

Et potentielt stort marked ser ud til at blive et reelt meget lille marked for den nordjyske klynge i de kommende år.

De nordjyske maritime leverandører- og serviceselskaber vil gerne ind på markedet for rigreparationer og service for den norske offshoresektor, men markedet er bremset hastigt op i år.

En ny analyse fra Nordea viste for nylig, at flere hundrede rigge står til at forlade drillingmarkedet frem mod 2017, og tidligere har flere peget på, at også markedet for offshore-supplyskibe bliver underdrejet med en række oplægninger på vej ud over dem, der allerede er blevet hevet ud.

Den udvikling slår nu ikke benene væk under de nordjyske selskaber som Orskov Yard, Victor A/S og Vestergaard Marine Service. De er sammen med i alt 32 selskaber fra den nordjyske maritime klynge samlet i organisationen Offshore Base Scandinavia.

Langt perspektiv

"Sammenfattende for den nordjyske klynge er, at de har et langsigtet perspektiv på deres satsning på norske rigge. Det er ikke et marked, som man bare kommer ind i, men noget man skal arbejde langsigtet med både som individuel virksomhed og fælles," siger Niels B. Christensen, erhvervsdirektør i Erhvervshus Nord, der er et offentligt center for erhvervsudvikling i Skagen, Frederikshavn og Sæby.

Erhvervshus Nord er også en del af Offshore Base Scandinavia, der havde et fælles møde i sidste uge.

"Offshore Base Scandinavia har to mennesker ansat til synliggøre den nordjyske klynge inden for service og reparation af rigudstyr, men endnu har man ikke landet nogle store aftaler. Markedet er ikke voldsomt stort nu, og selvom de nordjyske virksomheder gerne ville have, at det gik hurtigt med at lande aftaler, så ved alle, at der er ro på nu, og at det er et langt sejt træk," siger Niels B. Christensen og fortsætter:

"Man er fortrøstningsfulde i forhold til, at der nok skal komme opgaver til Nordjylland, og at vi kan få nogen, når markedet vender igen, fordi vi kan gøre os fortjent til rigselskabernes tillid. Så et par års nedgang ændrer ikke billedet af, at det nok skal lykkes."

Norges redere: Offshore går fra ondt til værre i 2016

Nordea: Hundredvis af rigge skal på pension

Tusindvis af rigjob i farezonen på norsk sokkel

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere