ShippingWatch

Bunker Holding: Tilliden er væk efter OW Bunkers kollaps

Op mod halvdelen af de globale bunkerleverandører vil forsvinde, forudser Keld Demant, CEO for Bunker Holding, i et interview med ShippingWatch.

Foto: Pressefoto

Der er et udskillelsesløb i gang blandt verdens bunkerselskaber, hvor kun de stærkeste og mest solidt polstrede selskaber vil være i stand til at overleve. Sådan siger Keld Demant, CEO i Bunker Holding, der handler med skibsbrændstof, og som netop har afleveret et overbevisende regnskab for året 2014/2015.

Udviklingen skyldes især én episode, nemlig den overraskende konkurs i nordjyske OW Bunker i efteråret, hvor et retsligt efterspil mod toppen i OW Bunker og flere andre vil udspille sig de kommende år.

Selv om en stor del af markedet set med Keld Demants øjne er kommet sig over chokket, så har markedet alligevel ændret sig markant, forklarer han til ShippingWatch.

"Der er ingen tvivl om, at det ikke er det samme marked. Det er rigtig sørgeligt, det der skete med OW Bunker, og man ønsker ikke at lukrere på andres ulykke, men det har gavnet de større og mere konsoliderede spillere, hvorimod det er meget svært, hvis man ikke har en solid økonomi og god track record bag sig hos de større leverandører," siger han og fortsætter:

"Det er et marked, som langt hen ad vejen er baseret på tillid, hvor tilgangen var, at hvis det var kendte spillere, man handlede med, så var det lige så godt som at have penge i banken. Når tilliden er væk, bliver det i højere grad nogle andre faktorer, der skal til. Evnen til at levere stabilt overskud, evnen til at have en god egenkapital og soliditetsgrad."

Det er derfor i dag blevet endnu sværere at være lille og mellemstor aktør i en branche, der til dels synes præget af lovløse tilstande med flere svindelsager, hvor skibene ikke får den rette mængde brændstof, der betales for, og ikke mindst en risikofyldt forretning i handlen med olien.

Ifølge Keld Demant er det i dag betydeligt sværere for de mindre spillere at fastholde eller få udvidet kreditter hos deres banker, som i højere grad end tidligere ønsker at sikre sig efter læren fra OW Bunker.

Konsolidering tager fart

I dag er der omkring 750 spillere på verdensplan, og i branchen har der i flere år været snak om behovet for en konsolidering, som kun er kommet drypvis. OW Bunkers konkurs har imidlertid sat gang i den, og Bunker Holding har i løbet af det seneste halve år ansat flere tidligere medarbejdere fra den nordjyske konkurrent og ønsker at spille en rolle i en yderligere konsolidering, som for alvor vil tage fart de kommende seks til 18 måneder, forudser Keld Demant:

"Det sker i hele verden og er i høj grad i gang, hvor en række aktører ikke længere ser sig i stand til at finansiere den nuværende forretning eller fortsætte udviklingen og derfor søger mod andre aktører, som de kan blive en del af. Det drejer sig om et sted mellem 25-50 procent af de eksisterende spillere, der er mærkbart påvirket af det. Det er dem, der ikke tids nok er begyndt at arbejde med compliance, at få en egenkapital bygget op, men som har bygget virksomheden alene på tillid. Flere leverandører strammer op på kreditbetingelserne, og det er svært at leve op til, hvis du ikke har en solid organisation."

Markant fremgang

For Bunker Holding selv, der er en del af Torben Østergaard-Nielsens olie- og shippingimperium USTC, har konkursen i OW Bunker til dels også bidraget til resultatet for regnskabsåret 2014/2015. Men det er langt fra det eneste, der spiller ind, understreger Keld Demant. I det netop offentliggjorte regnskab fik Bunker Holding et resultat før skat på 551 millioner kroner mod 351 millioner kroner i sidste regnskabsår. Omsætningen faldt fra ca. 60 millarder kroner til ca. 50 milliarder kroner, hvilket skyldes faldet i olieprisen.

"Primært tre ting har trukket i den rigtige retning. De eksisterende enheder og den strategi, vi har lagt for dem, er langt hen ad vejen lykkedes, hvor vi har fået os rigtig positioneret," siger han med henvisning til bl.a. åbningen af nye kontorer i fire lande, hvor Bunker Holding ikke tidligere har været til stede.

"Så har vi fået en engangsindtægt på 80 millioner kroner fra en større retssag, som vi vandt. Og den tredje årsag er desværre på det sørgelige grundlag, at OW Bunker måtte opgive. Egentlig er det ikke så meget, at de forsvandt, men de mennesker, vi har ansat derfra, som har bidraget til det positive resultat. Det forventer vi en del af de kommende år."

Retssagen er tilbage fra 2008, og selskabet havde egenlig afskrevet den. Derudover ønsker Keld Demant ikke at uddybe sagen.

Dansk bunkergigant overtager del af OW Bunker

Med OW Bunker ude af billedet er Bunker Holding rykket op på en andenplads på verdensmarkedet, hvor det amerikanske børsnoterede selskab World Fuel Service indtager førstepladsen. For Keld Demant handler det ikke om at være den største, men om at være den mest fortrukne.

"Vil vil fortsætte vores strategi om at få fat i de dygtigste mennesker i branchen. Jeg har en forventning om, at vi som minimum kan fastholde den fremgang vi har skabt på driften det kommende regnskabsår. Vi vil se et lidt større og lidt stærkere Bunker Holding næste år korrigeret for engangsindtægten," siger Keld Demant.

Ifølge Demant er det en udfordring for Bunker Holding, at flere segmenter i shipping, som selskabet handler med, kæmper med en dårlig indtjening.

"Vi skal være endnu mere omhyggelige i kreditvurderingen og givningen, for hvis en kunde kommer i vanskeligheder, så får vi et udestående, som vi skal kæmpe med. Det kræver en forøget indsats her, og vi har mandet betragteligt op på den proaktive del af kreditgivningen."

Derudover peger han på situationen i Grækenland, hvor det lige nu er uvist, hvorvidt grækerne vil trække sig ud af Euro-samarbejdet. Her har Bunker Holding konkret analyseret sine græske kunder og set på, hvorvidt de havde en international bankforbindelse eller ej. Hvem man kan fortsætte samarbejdet med, og hvem man skal drosle ned på. I sidste uge fik medarbejderne i selskabet junilønnen, så Bunker Holding kan fortsætte sit arbejde her også.

USTC slår igen rekord

Selfinvest, der er moderselskabet til USTC og har base i Middelfart, kunne notere sit bedste resultat nogensinde i regnskabsåret 2014/2015 med et resultat før skat på 628 millioner kroner, oplyser selskabet i en pressemeddelelse torsdag.

I regnskabsåret fra 2013/2014 endte resultatet før skat på 349 millioner kroner. En stor del af fremgangen skyldes netop Bunker Holding, der udgør langt den største del af både omsætning og indtjning i koncernen, noteres det.

Omsætningen endte på næsten 52 milliarder kroner mod knap 62 milliarder i 2013/2014.

Pensionskæmper indleder retsopgør mod OW Bunker

Bunkermarked tæt på normalt igen efter OWs kollaps

OW Bunkers topledelse stævnes for 654 mio kroner

Torben Østergaard: USTCs ejerforhold ligger fast

USTC gruppen fordobler resultat i 2013/2014

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere