Konflikt i Irak kan sende oliepris i vejret

Den fortsat mere destabiliserede situation i Irak, hvor militante islamister har overtaget dele af landet, truer med at forstyrre olieproduktionen ud ad det mellemøstlige land. Det kan sende prisen nordover, vurderer Nordea.
Det er gruppen ISIL, Islamic State of Iraq and the Levant, der har overtaget byerne Mosul og Trikrit og områder i Kirkuk. I januar overtog gruppen Fallujah. Gruppen kæmper for at skabe en sunni-muslimsk stat i Irak, Syrien og dele af Tyrkiet.
"Der er nu kampe i Kirkuk, hvorfra en betydelig rørledning løber til Middelhavet. Kampene har stoppet reparationsarbejdet på rørledningen. Irak producerede cirka 3,3 mio tønder olie i døgnet i maj måned hvilket gør dem til en mere end dobbelt så stor producent som Libyen," påpeger Nordeas seniorstrateg Henrik Drusebjerg i en kommentar og fortsætter:
"I forhold til de seneste to konflikter er amerikanerne ikke længere til stede, og det er meget usandsynligt at de vil engagere sig i konflikten som tidligere."
Irak genfødt som hurtigst voksende olieeksportør
Samme vurdering har det amerikanske, udenrigspolitiske magasin Foreign Policy, der allerede kalder opstanden for "den tredje irakiske krig".
USA kan stoppe konflikt
Magasinet vurderer, at USA er de eneste der kan stoppe ISIL fra at overtage den sunnimuslimske del af Irak, men at USA vil være meget tilbageholdne med direkte militære interventioner i landet, som det endeligt trak sig ud fra i 2011 efter en årelang besættelse. Foreign Policy mener dog, at en intervention er afgørende.
"(Uden indgriben red.) kan Mellemøsten opleve et statskollaps i et multietnisk og multireligiøst land med 35 mio. indbyggere, der grænser op til regionens vigtigste stater og er verdens hurtigst voksende olieeksportør," skriver Foreign Policy og fortsætter:
"Ethvert andet land med den strategiske vigtighed og de samme store udfordringer ville få mere amerikanske støtte, men Barak Obamas løfte om en tilbagetrækning fra Irak putter landet i sin egen kategori."
Dermed ser en yderligere eskalering ud til at være på vej, hvilket vil ramme olieprisen.
"En yderligere optrapning af kampene i Irak kan sende olieprisen betydeligt op, hvilket vil være gift for det globale opsving og dermed for kursudviklingen på de risikable aktiver," skriver Nordeas Henrik Drusebjerg.
En tønde Brent-olie koster torsdag morgen 110,27 dollar mod 108,83 i starten af juni. A.P. Møller - Mærsks Maersk Oil har aktiviteter i den kurdiske del af Irak i form af en andel af Sarsang-blokken.
ISIL omtales også som ISIS, Islamiq State of Iraq and Syria alternativt Islamiq State of Iraq and al-Sham. Gruppen er en stærkt troende sunnimuslimsk milits, der vil oprette et panarabisk kalifat. Militsen har kæmpet i Irak-krigen og er aktive i den syriske borgerkrig.
OPEC skal øge olieproduktionen
Relaterede artikler:
Verdens olieforbrug stiger
For abonnenter
OPEC skal øge olieproduktionen
For abonnenter