ShippingWatch

Analytiker: LNG-terminaler går presset tid i møde

Der er ikke ret travlt på de europæiske LNG-terminaler, og skal anlæggene holdes i gang, så skal der måske tænkes kreativt, siger analytiker fra Societe Generale.

Foto: Wingas

En del europæiske LNG-terminaler må i den nærmeste fremtid helt indstille aktiviteterne, hvis ikke de kaster sig over andre forretninger, som eksempelvis handel med bunker, lyder vurderingen fra Thierry Bros, der er senior Gas og LNG-analytiker hos Societe Generale.

Leverancerne af LNG til de europæiske havne er det seneste år faldet markant, og resten af 2013 vil det billede ikke ændre sig. En af årsagerne er, at asiatiske og sydamerikanske LNG-aftagere er klar til at betale mere for gassen end de europæiske aftagere i et ellers faldende marked, skriver Reuters.

"De europæiske LNG-leverancer vil falde med 24 procent i 2013, og det skal lægges oven i en nedgang på 30 procent som de oplevede i 2012," siger Thierry Bros.

Mens udbud og efterspørgsel på en ene side presser de europæiske terminaler, så melder der sig også et andet problem, for nogle af havnene. En del af de såkaldte import-terminaler på det europæiske fastland har tegnet take-or-pay-kontrakter, som gør at de skal betale store bøder, hvis ikke de tager imod den aftalte mængde LNG – også selvom der ikke er afsætning for gassen. Resultatet er ifølge Reuters, at en tiendedel af den lodsede gas igen kommer ombord på LNG-skibe for så at blive fragtet videre til markeder, hvor priserne er mere gunstige og mulighederne for afsætning markant bedre.

Den spanske import af LNG, er i første halvår 2013 næsten blevet halveret i forhold til samme periode i 2011, og man er nu nede i 5,6 mio. tons. Spanien har de største LNG-anlæg i Europa, og de manglende aktiviteter falder direkte tilbage på den i forvejen økonomisk pressede spanske stat.

En af måderne, hvorpå pressede europæiske havne kan holde skindet på næsen, er ved at tilbyde sig som lagerkapacitet for eksempelvis LNG-eksportørerne i Qatar. Det er det land i verden, der eksporterer mest LNG, og de store europæiske LNG-anlæg kan fungere som buffer, hvis det asiatiske marked skulle finde på at gå tilbage, noterer Reuters. Qatargas har således tegnet en femårig kontrakt med Petronas i Storbritannien.

Antwerpen og Exmar sammen om LNG

VLCC'ere kan nyde godt af LNG-brændstof

Svær start for dansk-norsk LNG-sejlads 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Storkunder hos containerrederierne vil have nuludlednings-søfragt i 2040. Et forslag, tre redere hilste velkommen. Ekstreme priser på fragt kan sende afskibere ud i konkurs, og storbanken DNB advarer andre banker om at gentage en stor fejl.

Køen ud for Long Beach er vokset til 80 containerskibe

Flaskehalsene i store containerhavne fortsætter med at vokse i USA, hvor det i øjeblikket er værst ved den amerikanske storhavn i Long Beach og Los Angeles. Her ligger 80 skibe i kø til anløb, viser friske tal fra Vessels Value.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs