Bunkerforbud på vej ved Gibraltar

Den spanske regering vil forbyde skibsbunker ved Gibraltar. Det sker for at beskytte kystmiljøet, men de lokale er ikke tilfredse med den udmelding.
Foto: Victor Iglesias / Stock.Xchng
Foto: Victor Iglesias / Stock.Xchng

Den spanske regering i Madrid er ikke tryg ved, at så meget olie skifter skibe i området omkring Gibraltar, som er et populært bunker-område. Derfor er man i et forsøg på at beskytte det følsomme kytstområde mod eventuelle olieudslip fra de opankrede skibe på vej med et forbud mod bunker. Ifølge Financial Times annoncerede regeringen fredag, at man vil indføre forbuddet, og det har medført store protester i området nær den Iberiske Halvøs sydspids.

Som reaktion på et udsagn fra et højtstående regeringsmedlem om, at man ikke længere vil tillade den flydende oliehandel, har lokale politikere i Gibraltar advaret landets regering, og ifølge Financial Times vil man ikke tolerere forsøg på at forstyrre den lovlige handel med bunkers på vandet ud for kysten.

Politikerne henviser til FN-konventioner, og at det i området er den britisk-gibraltiske lovgivning, der gælder for havneområdet, og at den spanske regering, derfor intet har at gøre i området.

I sidste uge fik konflikten endnu et nyk opad, da den spanske udenrigsminister José Manuel García-Margallo indkaldte Storbritannien til møde om situationen i Gibraltar, hvor britterne stadig har meget at skulle have sagt.

"Da det er vores mål at fastholde vores venskab med Storbritannien, mener vi, at vejen til at løse denne konflikt bør være gennem dialog," lød udmeldingen fra udenrigsministeren, der også slog fast, at den spanske regering ser grund til at være bekymret for udviklingen i Gibraltar.

Forbuddet mod bunkers er den seneste politiske disput, efter at Gibraltar tidligere på året vakte en del vrede i Madrid, da det blev annonceret, at man har planer om at bygge et kunstigt rev ud for den beskyttede kyst. Ifølge spanierne var det et brud med EU's regler for beskyttelse af naturområdet omkring Gibraltar.

I teorien vil Gibraltars handlinger i og omkring vandet kunne forsvare politiaktioner fra spansk side, og disse poltiaktioner vil ifølge spanierne, altså også  kunne komme på tale i forhold til de angiveligt ulovligt opankrede skibe, der overfører bunker i området.

Milliardstøtte til spanske værfter skal returneres 

Den internationale bunkerindustri får ny direktør

Læs sidste uges vigtigste historier på ShippingWatch 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også