Norske værfter har ordrereserve på 40 mia kroner

Med italienske Fincantieris indtog i Norge med opkøb af fem skibsværfter og formentlig hollandske Damens snarlige overtagelse af Bergen Groups skibsbygningsaktiviteter kulminerer udlandets interesse for norske værfter og offshore. Interessant, siger direktør i Norges værftsindustri til ShippingWatch.

De norske skibsværfter har lige nu en ordrereserve, der rækker to år frem svarende til 35-40 mia. norske kroner. I 2012 forventes den samlede omsætning for landets godt 20 nybygningsværfter at nå 20 milliarder norske kroner, oplyser Egil Holland, branchedirektør i Maritim Bransjeforening i Norsk Industri, til ShippingWatch.

Potentialet i den norske værftsindustri har skærpet udlandets store interesse for Norge, og værfternes tilknytning til landets betydelige olie- og gasindustri er senest bekræftet af italienske Fincantieris aftale om at købe 50,75 pct. af det norsk-baserede STX OSV - offshore vessel constructors, herunder fem værfter i Norge. En kæmpe værftshandel til 900 mio. euro.

Værftsgigant køber sig ind i Norge 

Samtidig ventes Bergen Group om kort tid at offentliggøre navnet på en europæisk storspiller, der skal overtage Bergens skibsbygningsaktiviteter. Alle spekulationer i industrien peger på hollandske Damen som den oplagte køber. Damen ejer i forvejen Shiprepair Götaverken og har for nylig officielt åbnet afdeling i Norges oliehovedstad Stavanger.

 

Og udlandets interesse for norsk værftsindustri glæder Egil Holland i den Maritim Bransjeforening.

"Det er selvfølgelig interessant, at de norske værfter er attraktive. Det betyder, at de har noget, som en køber er interesseret i at købe. Det kan være alt fra ordrereserver til kompetencer og fremtidsmuligheder. For os spiller det ingen rolle, om ejerskabet er koreansk, kinesisk, dansk eller engelsk. Det vigtigste for os er, at hovedkontoret bevares i Norge. Det vil det fortsat gøre i forhold til Fincantieri. Det ville være tåbeligt, hvis Fincantieri vil forsøge at flytte noget til Trieste eller et andet sted i Italien, for det vil betyde, at kompetencerne forsvinder," siger Egil Holland.

ShippingWatch bringer senere et interview med Egil Holland og kortlægger den norske værftindustri. 

 

Hollandsk værft optrapper kamp om norske offshoreordrer 

Norsk værftsfusion godt nyt for danske leverandører  

Norske værfter overtages af europæisk storspiller 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også