Med næste generation i topledelsen skal USTC op i en ny skala

Med Nina Østergaard Borris i topledelsen hos USTC, som faderen og milliardæren Torben Østergaard-Nielsen har stået i spidsen for siden 1978, er fokus rettet mod opkøb og udvidelse af milliardkoncernen. Men det er ikke et mål, at noget skal blive større end bunkerforretningen, fortæller Østergaard Borris i sjældent interview med ShippingWatch.

"Vi har slet ikke lagt nogen planer om, hvem der skal være øverste direktør. Lige nu følger vi de planer, der er blevet lagt," siger Nina Østergaard Borris i et sjældent interview med ShippingWatch. | Foto: PR / USTC

Nina Østergaard Borris har i halvandet år siddet med om bordet i de afgørende beslutninger om at udvide milliardvirksomheden USTC, som hendes far, Torben Østergaard-Nielsen, har stået i spidsen for i 43 år.

Som led i et generationsskifte fik hun i januar sidste år plads i direktionen som COO. Koncernen var dog langt fra ukendt for Nina Østergaard Borris.

Hun var i forvejen en del af USTC's langt største forretningsområde i form af olieforretningen Bunker Holding. Her var hun executive assistent og ansvarlig for opkøb og fusioner, indtil hun sidste år steg i graderne hos koncernen med base i Middelfart.

Netop opkøb ligger stadig Nina Østergaard Borris på sinde. I dag centrerer opmærksomheden sig dog ikke længere blot om ét selskab, men hele porteføljen hos USTC.

Her er planen, at der stadig skal lægges mere til. Men alligevel tyder intet på, at Bunker Holding - som er verdens største leverandør af skibsbrændstof og hovedkilden til koncernens indtjening - skal fylde mindre i det samlede billede.

Det til trods for, at bunkerbranchen står til at ændre sig radikalt de kommende år med en grøn omstilling, hvor traditionelt skibsbrændstof over tid skal udfases, mens nye, klimavenlige løsninger vinder frem.

Bunker Holding overtog i 2019 pladsen som verdens største leverandør af skibsbrændstof. | Foto: PR / Bunker Holding
Bunker Holding overtog i 2019 pladsen som verdens største leverandør af skibsbrændstof. | Foto: PR / Bunker Holding

Det slår Nina Østergaard Borris fast i et sjældent interview med ShippingWatch, hvor hun også sætter ord på sin tid som driftsdirektør hos USTC.

"Der er vækststrategier for alle vores selskaber. Det er ikke et mål i sig selv, at nogle forretninger skal blive større end Bunker Holding, men alle selskaber skal vokse, og det inkluderer opkøb," siger Nina Østergaard Borris og tilføjer:

"Bunker Holding har en strategi om at vokse, og fortsat være markedsledende. Der er ingen plan om, at vi skal finde noget, der skal være større end Bunker Holding."

Strategiarbejdet

Inden Nina Østergaard Borris satte sig i stolen som COO, gik Torben Østergaard-Nielsen i gang med en større strategisk gennemgang af USTC. Samtlige forretningsdele kom under lup med hjælp fra eksterne konsulenter.

Efter en gennemgang af forretningen stod det bl.a. klart, at USTC's logistikselskab SDK var for lille, og det førte til opkøbet af speditøren Freja i november sidste år. Handlen bragte selskabet op i en ny liga i logistikbranchen på niveau med NTG, Scan Global og Blue Water.

Med strategien er det ifølge Nina Østergaard Borris også planen, at ombygningen af de eksisterende forretninger skal fortsætte.

"Vi har konkrete opkøbsemner i gang i alle vores selskaber. Jeg håber, at når vi næste år lukker regnskabet, at vi kan melde ud for alle selskaber, at vi har købt op," siger hun uden at gå i detaljer om, hvor mange opkøbsmuligheder, der er tale om, eller inden for hvilke markeder.

Blandt nylige opkøb tæller foruden Freja også handelshuset CM Biomass, der handler med træpiller, og den digitale platform BunkerEX.

Tilpasningen

Med flere nye selskaber i hånden, har der været behov for at få styr på og udnyttet de muligheder og sammenspil, der kan opstå tværs af forretningsområder.

Det har for Nina Østergaard Borris' vedkommende til dels betydet en indsats for, at alle selskaber er bevidste om de værdier og roller, som USTC arbejder under, herunder at koncernen kommer til at fortsætte under familiens ejerskab. Og til dels en indsats for, at alle forstår og kender hvert enkelt forretningsben.

I begyndelsen af året tog hun første skridt for at tilpasse organisationen. Det skete ved at skabe en ny HR- og kommunikationsafdeling for hele USTC-paraplyen. Afdelingen skulle bygges oven på det eksisterende setup fra Bunker Holding.

Vi har konkrete opkøbsemner i gang i alle vores selskaber. 

Nina Østergaard Borris, COO, USTC

"Vi har formået at skabe et tættere samarbejde mellem topledelsen i de forskellige driftselskaber, hvilket giver gode resultater på tværs af USTC-koncernen. Det er min erfaring, at synergier opstår, når nøglepersoner i organisationen forstår de forskellige forretningsben og inspireres til at udnytte mulighederne inden for koncernen," siger Nina Østergaard Borris og henviser bl.a. til koncernens IT-selskab, Unit IT, der er med til at sikre alle selskaber mod cyberangreb.

"Overordnet er jeg rigtig godt tilfreds med de fremskridt, vi allerede har gjort. Men jeg ser bestemt et stort potentiale for fortsat at forankre de enkelte selskaber i de familieværdier, som vi ønsker, skal vise vejen for hele USTC-koncernen," siger hun.

Generationsskiftet

For nyligt faldt endnu en brik på plads i den generationsskifteplan, som USTC har haft på tegnebrættet i flere år. Til september rykker den sidste ejer af USTC-koncernen, Mia Østergaard-Nielsen, ind i ledelsen med stillingen Head of Corporate Governance med direkte reference til sin far Torben Østergaard-Nielsen.

Det var i juni sidste år, at Torben Østergaard-Nilsen (th.) for alvor satte gang i generationsskiftet i USTC-koncernen, da han overdrog 66 pct. af ejerskabet til sine døtre, Nina Østergaard Borris (tv.) og Mia Østergaard-Nielsen. | Foto: PR / USTC
Det var i juni sidste år, at Torben Østergaard-Nilsen (th.) for alvor satte gang i generationsskiftet i USTC-koncernen, da han overdrog 66 pct. af ejerskabet til sine døtre, Nina Østergaard Borris (tv.) og Mia Østergaard-Nielsen. | Foto: PR / USTC

"Det, at min søster er kommet ind i virksomheden, er 100 pct. et resultat af den generationsskifteplan, vi har lavet for mange år tilbage. Vi havde nogle helt konkrete planer for, hvordan vi skulle være ejere, og hvilke roller vi skulle have. Den plan har vi fulgt, og vi er nu der, hvor vi skal være," siger Nina Østergaard Borris.

De tre familiemedlemmer sidder nu hver især på en tredjedel af ejerskabet i Selfinvest, der er et såkaldt family office, hvor ejerskabet af USTC er forankret.

Hvem der i fremtiden skal tage over for Torben Østergaard-Nielsen, er ifølge Nina Østergaard Borris ikke besluttet.

"Vi har slet ikke lagt nogen planer om, hvem der skal være øverste direktør. Lige nu følger vi de planer, der er blevet lagt," siger hun.

Bunker-nedtur fjerner tredjedel af overskud i Torben Østergaards moderselskab

Datter rykker ind i topledelsen af familieejet USTC-koncern

USTC-arving tager første skridt for at tilpasse organisation