ShippingWatch

Irans olieeksport tager nyt dyk efter Trumps sanktioner

Iran mærker for alvor konsekvenserne af de amerikanske sanktioner, hvor olieeksporten har taget endnu et stort dyk, viser tal fra Morgan Stanley.

Foto: Bloomberg

De amerikanske sanktioner mod Iran har for alvor sat sine spor olieeksporten fra landet, som nu har ramt det laveste niveau i længere tid. Det skriver Morgan Stanley i en analyse.

I august dalede Irans olieeksport til 1,75 mio. tønder om dagen. Til sammenligning lå eksporten i juli på 2,2 mio. tønder om dagen, mens den i april var noget højere, nemlig 2,4 mio. tønder om dagen. Sammenligner man med august sidste år er det et fald på hele 20 pct.

Ifølge Morgan Stanley har næsten alle støre lande reduceret deres import af olie fra Iran. Indien fører dog an. Landet importerede således 53 pct. mindre olie fra Iran i august i år sammenlignet med samme måned sidste år. Kina følger lige i hælene med en reduktion på 43 pct.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, trak i maj USA ud af Vestens atomaftale med Iran. Samtidig indførte han sanktioner, der ikke bare skulle ramme Iran direkte, men også presse og true europæiske virksomheder til at trække sig ud.

Det har allerede fået flere store tankrederier som Maersk Tankers, Torm og Norden til at trække sig fra den iranske olieeksport, som ellers var steget kraftigt, efter at atomaftalen gjorde det muligt for Iran igen at sælge olie på verdensmarkedet.

Pres fra USA standser Japans olieimport fra Iran

Olieprisen på sit højeste i næsten to måneder

Iran beder EU om garantier for oliesalg og bankkanaler

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Et hedt tankmarked får tørlast-investorer på banen, siger Maersk Tankers. Eneti sætter vindplan på hold i USA, Clipper Group i kæmpe handel, Ikea dropper container-strategi, og BW Groups Sohmen-Pao forventer grønne forsinkelser.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs