ShippingWatch

Statoil køber op i brasiliansk oliefelt for 18 mia kroner

Norske Statoil har for op mod 18 mia. kr. købt 25 pct. af stort brasiliansk oliefelt fra Petrobras. Med opkøbet næsten tredobler olieselskabet sin produktion i Brasilien, oplyser Statoil i en meddelelse.

Foto: Øyvind Hagen - Statoil

Statoil har spist sig yderligere ind på det brasilianske marked og købt 25 pct. af det store oliefelt Roncador, oplyser olieselskabet mandag. Aftalen er indgået med brasilianske Petrobras, og i første omgang betaler Statoil 2,35 mia. dollars (14,9 mia. kr.), mens betingede betalinger kan løbe op mod 550 mio. dollars.

"Denne transaktion tilfører betydelig og konkurrencedygtig, langsikret produktion til vores internationale portefølje og styrker Brasilien yderligere som et kerneområde for Statoil," siger CEO Eldar Sætre i meddelelsen.

Med opkøbet tredobler Statoil næsten sin produktion i Brasilien og vil med aftalen samtidig samarbejde mere strategisk med Petrobras og dele teknologi og viden for at øge udvindingen af olie og gas.

Roncador var ifølge Statoil det største fund ud for den brasilianske kyst i 1900-tallet. I dag er det det tredje største felt i produktion i Petrobras' portefølje med omkring 10 mia. tønder olieækvivalenter til stede, hvor mere end en mia. tønder forventes at kunne udvindes. De to selskaber har en ambition om at hæve barren og på sigt kunne udvinde fem procentpoint mere, så der i alt kan blive tale om mere end 1,5 mia. tønder.

I november i år blev der hentet 240.000 tønder olie samt 40.000 tønder gas om dagen fra feltet, der startede i produktion i 1999. Med en ejerandel på 25 pct. vil Statoils egen produktion i landet stige med 175 pct. til omkring 110.000 tønder om dagen fra i dag 40.000 tønder.

Strategisk samarbejde

Med aftalen har Statoil og Petrobras også givet håndslag på at få så meget værdi ud af feltet som muligt. Det betyder i praksis, at Statoil vil bruge teknologi og viden fra den norske sokkel for at øge udvindingen, mens Petrobras spiller ind med erfaringen som den største dybvandsoperatør i verden.

"Strategisk samarbejde er en vigtig del af vores forretning, og Statoils kundskab og erfaring med øget olieudvinding i modne felter vil skabe værdi, ikke bare i vores operationer i Roncador, men også i andre modne felter i Campos-bassinet med store muligheder for at påvirke fremtidig produktion i området," siger Pedro Parente, der er koncernchef i Petrobras.

Aftalen mellem de to parter bliver underskrevet i dag og træder i kraft d. 1. januar 2018, hvis de relevante myndigheder har godkendt den.

Goldman Sachs spår gyldent 2018 for verdens største olieselskaber

Statoil sætter sig på et af verdens største oliefund

Er en rigsretssag i Brasilien dødsstødet for olielandet?

Forsiden lige nu

BW LPG indstiller tre mand til Dorians bestyrelse

Gasrederiet med Martin Ackermann i spidsen går nu direkte til Dorians aktionærer med indstilling af tre kandidater til opkøbsmålets bestyrelse. Her sidder der allerede erfarne og "yderst kvalficerede" personer, lyder svaret fra Dorian.

Tidewater går sammen med Gulfmark

De amerikanske rederier Tidewater og Gulfmark er blevet enige om at gå sammen og skabe en flåde på omkring 270 skibe inden for offshore-segmentet. Sammenlægningen styrker Tidewaters profil og giver mulighed for yderligere opkøb, siger CEO.

Djibouti til DP World: Tag jeres penge og gå

Det østafrikanske land Djibouti tilbyder igen kompensation til DP World for at afslutte havnestrid, skriver Financial Times. DP World stod så sent som i sidste uge på sin ret til at drive en terminal i landet.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere