ShippingWatch

Monjasa-stifter fik to års løn efter bedrageridom

Monjasa-stifter og medejer Jan Jacobsen fik to års løn med sig, da han forlod bunkerkoncernen efter sin dom i bedragerisagen sidste år. Der er tale om en almindelig opsigelsesperiode, oplyser Monjasa til ShippingWatch, som påpeger, at dommen er anket.

Siden denne artikel er skrevet, er Monjasa og Jan Jacobsen blevet frikendt i Vestre Landsret for alle anklager.

Jan Jacobsen, stifter og medejer af Monjasa, fik to års løn med sig, da han forlod ledelsen af den danske bunkerkoncern efter at være blevet idømt en fængselsstraf sidste år.

I september 2016 blev Jan Jacobsen kendt skyldig for sin rolle i en opsigtsvækkende sag om groft bedrageri ved byretten i Kolding, hvor Monjasa blev dømt for at have snydt en kunde fra 2010 til 2013.

Den danske erhvervsmand, som fortsat ejer Monjasa sammen med CEO Anders Østergaard, blev idømt 3,5 års fængsel, mens selskabet modtog en bøde på 10 mio. kr. Han fik desuden forbud mod at drive virksomhed i Danmark og udlandet de næste fem år.

Sagen er nu anket til Landsretten, og Jan Jacobsen kan derfor stadig ende med at blive frifundet. Kort tid efter byretsdommen valgte han alligevel at trække sig fra den daglige ledelse af Monjasa, hvor han var medlem af både direktionen og bestyrelsen.

Han går dog langtfra tomhændet fra bunkerselskabet.

I årsregnskabet for Monjasa Holding A/S kan man læse, at vederlaget til direktionen er steget markant i 2016. Det skyldes blandt andet, at Jan Jacobsen har modtaget to års løn som følge af sin exit fra direktionen i kølvandet på dommen.

"Monjasa udtaler sig ikke om specifikke lønforhold, men jeg kan fortælle, at der bag tallene i årsregnskabet for 2016 er oplyst en udvidelse af direktionen fra 3 til 5 personer. Dertil kommer den almindelige to års opsigelsesperiode i direktørkontrakter, som også er medtaget i 2016-opgørelsen. Dermed skal 2015-tallene med tre lønninger holdes op i mod et 2016 med 5+2 lønninger," oplyser communications manager, Thorstein Andreasen, til ShippingWatch.

Professor: Fokus på ret og rimelighed

Det er almindelig praksis, at en topchefs kontrakt indeholder en udbetaling ved fratrædelsen, hvilket som regel er to årslønninger.

De seneste år er flere bestyrelser imidlertid begyndt at sløjfe dele af godtgørelsen, hvis topchefen ikke har præsteret som aftalt, eller selv er skyld i, at han er forhindret i at passe sit arbejde som direktør.

Der er en bevægelse henimod, at bestyrelserne har mere fokus på, hvad der er ret og rimeligt ved en fratrædelse"

Ken L. Bechmann, professor, CBS
"Det er ret normalt, at en direktør får en fratrædelsesgodtgørelse. Omvendt må man også sige, at der er en bevægelse henimod, at bestyrelserne har mere fokus på, hvad der er ret og rimeligt ved en fratrædelse," siger professor Ken L. Bechmann fra CBS.

"En direktør vil så måske ikke få hele sin fratrædelsesgodtgørelse udbetalt, hvis han for eksempel har forbrudt sig mod de interne retningslinjer eller har opført sig på en måde, som man ikke forventer af en leder. Men i det her tilfælde er der jo udbredt sammenfald mellem ejeren og direktionen. Derfor har man nok haft mindre fokus på, hvad der er ret og rimeligt i direktørkontrakten," siger han, men understreger, at det er op til retssystemet at bedømme skyldsspørgsmålet i sagen mod Monjasa og Jan Jacobsen.

Appelsagen, som skal føres i Landsretten, ventes at være overstået i slutningen af 2017.

Monjasas stifter og storaktionær trækker sig

Monjasas to ejere var på toppen af deres karriere

Monjasa bekræfter underskud på 26 mio dollars

Forsiden lige nu

Søfartens Ledere fusionerer med Lederne

Navigatørernes fagforening Søfartens Ledere fusionerer med Lederne fra 1. juli og skifter navn til Lederne Søfart. "Vi kan komme ind hos dem og forblive en selvstændig organisation," siger formand Bjarne Cæsar Jensen til ShippingWatch.

Dansk oliechef: Olieprisen påvirker ikke vores investeringer

De høje oliepriser har ingen betydning for de fremtidige investeringer fra Ineos side, fortæller chefen for det nye, danske selskab. Han spår i stedet om en fremtid, hvor olieprisen hverken vil være høj eller lav, da den hurtige skiferproduktion vil kunne holde prisen i skak.

Singapores terminalgigant vokser knap 10 procent

Singapores store terminalgruppe PSA voksede med 9,8 pct. i 2017 målt i forhold til 2016, når man måler på antallet af håndterede containere. Ny teknologi og usikkerhed præger de kommende år, lyder det fra formand og CEO for PSA, Tan Chong Meng.

Seneste Services

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere